SLITEN. Folkets hus i Hallunda ska renoveras för cirka 2,5 miljoner. Foto: Folkets hus Hallunda

Folkets hus i Hallunda får miljonbidrag för renovering

Det 33 år gamla Folkets hus i Hallunda ska handikappanpassas och fräschas upp. Nu står det klart att både Boverket och kommunen ska bidra till kostnaden.

  • Publicerad 14:28, 24 maj 2019

Det är Boverket som delar ut bidraget och ansökningen gjordes redan i mars.

– Sedan dess har vi hoppats och nu fick vi besked. Det är ett glädjepiller, säger Jean-Pierre Zune som är ordförande i Folkets Hus Hallunda.

Det är bland annat handikappanpassning och allmän renovering som ska göras, och bidraget från Boverket kommer täcka 50 procent av den totalt kostnaden på cirka 2,5 miljoner.

Boverkets bidrag ges med villkoret att kommunen står för 30 procent. Resterande 20 procent, runt 650 000 kronor, kommer föreningen själva svara för.

Ålderskrämpor

Kommunbidraget har föreningen redan säkrat.

– Det har varit en del överläggningar med kommunen innan det blev klart. Men kommunstyrelsen vet att det finns behov av upprustningar. Där råder det enighet. Huset är från 1986 så det finns vissa ålderskrämpor, säger Jean-Pierre Zune.

Att investeringar kan göras garanterar en framtid för Folkets hus Hallunda, menar han.

– Frågan är om det ens skulle finnas en framtid utan oss. Jag har varit ordförande i föreningen i 20 år och jag är väldigt stolt över det vi gör. Vi känner att vi har ett ansvar som samhällsaktör och samlingsplats, att vi är ett centrum i en kulturell infrastruktur, om jag får prata högtidligt.