Hamburgare. Mat, dryck och musik lockade hundratals Flemingsbergsbor till Foto: Henrik Lindstedt

Folkfest i Flempan – men få pratade med politikerna

Många valde hamburgare framför att snacka med politiker. Samtidigt stod politikerna som fastfrusna vid sina mingelbord. Demokratidagen i Flemingsberg blev en riktig folkfest, men får den upp valdeltagandet?

  • Publicerad 16:47, 15 maj 2018

"Helt seriöst, vad gör du med din göt, seriöööööst".

Kaliffas hitlåt dunkar ur högtalarna och barn jagar varandra skrattandes mellan stenfigurer och politiker på det soldränkta torget.

Politikermingel i Flemingsberg.

När de lokala föreningarna Ur Dimman och Min Syster bjuder in till politikerdialog blir det inget vanligt panelsamtal. Intill odlingslådorna ringlar sig kön lång till grillen där det bjuds på hamburgare och saft. De äldre sitter och skämtar och snackar på bänkarna runt om.

I en båge runt Fredens rike, den lilla parken utanför biblioteket heter så, står partiernas mingelbord uppradade. Mellan politikerna och Flemingsbergsborna: En osynlig gräns.

– Vi har gett politikerna en fantastisk plattform att kunna prata med Flemingsbergsborna, säger en av arrangörerna Disa Kurt från Min Syster.

Tomt. Det ekade ofta tomt runt politikernas mingelbord. Foto: Henrik Lindstedt

Valet 2014 röstade 68 procent av Flemingsbergs röstberättigade. Det är en siffra som både politiker och det lokala civilsamhället vill ändra på.

Men under dagen är det bara ett fåtal som går fram till politikerna för att prata. Och få politiker sliter sig från sina mingelbord för att till exempel hänga med ungdomarna vid grillen.

Några politiker vi pratar med säger att de har blivit tillsagda av arrangörerna att hålla sig vid borden, men några få miljö- och centerpartister har hittat ut på gångvägen närmast skolan för att prata med folk.

I grilloset sitter 19-åriga Elias Jerari, Petter Andersson och Ahmed Hassan. De planerar alla att gå och rösta för första gången i höst.

– Klart jag ska rösta. Det är min chans att påverka, annars blir jag bara en bortglömd röst, säger Elias.

Det här är värsta chansen att kunna prata med folk, men politikerna står bara vid sina bord. Säger mycket om svensk politik.

Besviken. – Det här är värsta chansen att kunna prata med folk, men politikerna står bara vid sina bord. Säger mycket om svensk politik, säger Visättrarapparen och medarrangören Mohammed Ryback (med dotter Malaika). Foto: Henrik Lindstedt

Men prata med politikerna som står tio meter bort vill de inte.

– Absolut inte, vad har de gjort för mig? frågar Petter.

Det är innan han får höra att Sverigedemokraterna är på plats. Partiets namn får honom genast på fötter. Han och Ahmed går fram till politikerna och diskuterar sakligt främlingsfientlighet, migration och integration.

Sverigedemokraterna är partiet som bryter mönstret den här dagen, ungdomar flockas kring deras bord. Det är partiet man vill vässa sina argument emot.

– Alla partier har bra och dåliga sidor. Jag skulle aldrig rösta på Sverigedemokraterna. De är främlingsfientliga. Men de har också bra politik, säger Ahmed.

Mats Arkhem är en av Sverigedemokraternas toppnamn i Huddinge.

– Vi har pratat om allt mellan himmel och jord idag. Många unga personer har kommit fram och jag tror att många gick härifrån med en mer positiv syn av oss, säger han.