Folkpartiet: Flytta Länsstyrelsen till Farsta

En myndighet i Farsta? Ja, det tycker stadshusets folkpartister. De vill flytta ut statligt anställda i förorterna för att få fart på livet utanför city.

  • Publicerad 15:22, 16 mar 2015

Det politiska utspelet släpptes i veckan i form av rapporten "Flytten som ställdes in". Som exempel tar Folkpartiet upp länsstyrelsen, som idag ligger på Kungsholmen. De 450 anställda kan lika gärna jobba i kvarteret Våldö i Farsta, tycker oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP).

– Just Farsta är väldigt intressant då Stockholms social- och äldreförvaltning nytt flyttat dit. Det visar att det är fullt möjligt att flytta förvaltningar långt utanför stan. Om det fungerar för staden – varför skulle det inte gå för staten? Och miljonprogrammen har gott om lokaler, säger Lotta Edholm.

Även Skarpnäck är aktuellt. I det fallet är det arbetsmiljölivsverket som kan flytta till kvarteret Hangaren,

– Där är det byggt i kvartersstruktur men utan att det planerades in arbetsplatser. Antalet arbetsplatser där är långt under genomsnittet i stadsdelen.

Det är en regeringsfråga vart myndigheter har sina huvudkvarter.

Finns det någon chans att det här blir verklighet när det inte är staden som bestämmer?

– Vi hoppas i alla fall på en diskussion. Det är samma sak i Malmö och Göteborg. Man anstränger sig för att flytta ut myndigheter i landet, men anstränger sig inte för att flytta utanför centrum.

Förskola i Solberga totalförstörd i brand

Nyheter Rektorn chockad: "Det är minnen som brinner upp" Montessoriförskolan Bambini i Solberga brann på lördagskvällen den 4 april. Enligt Storstockholms räddningscentral var förskolan helt övertänd och byggnaden gick inte att rädda, skriver Expressen.måndag 6/4 10:59

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11