OVISST. I slutet av september fattas beslutet om Folktandvården i Tensta ska stängas eller inte. Foto: Kerstin Gustafsson

Folktandvården stänger i Tensta?

Det finns risk att Folktandvården i Tensta stänger. – Men inget är säkert ännu, betonar Saeideh Solimani, klinikchef för Folktandvården i Tensta och Rinkeby. Beslutet fattas i slutet av september.

  • Publicerad 09:19, 8 sep 2017

"Som läget är nu kan vi inte säkerställa patientsäkerheten."

Anledningen till att tandläkarmottagningen på Tenstagången 18 kanske måste slå igen är att det råder brist på erfaren personal.

– Vi har väldigt svårt att rekrytera erfarna tandläkare till Tensta, säger Saeideh Solimani. Vi har kämpat i flera år med det. Som läget är nu kan vi inte säkerställa patientsäkerheten.

Den senaste tiden har tre tandläkare sagt upp sig och ska öppna egna mottagningar.

– Det är bara nyutexaminerade tandläkare som söker sig till oss. Så fort de har fått erfarenhet slutar de. Vi har gjort allt vi kan för att få behålla vår personal.

Någon brist på patienter råder inte, tvärtom. Behovet av tandläkarvård är stort både i Rinkeby och Tensta.

– Det är ofta väldigt komplicerade fall, och jag kan inte låta en oerfaren tandläkare fatta svåra beslut. Vi måste ha erfarna behandlare.

I Järva finns särskilda preventionsprogram för tandhälsan bland barn, med regelbundna undersökningar och fluorsköljning i skolorna.

– Men det är fortfarande mycket stor skillnad mellan barnen i Rinkeby och Tensta, jämfört med barnen i Täby, konstaterar Saeideh Solimani.

Det förebyggande arbetet bland barn kommer inte att påverkas. Inte heller de vuxna patienternas tandvård. Om mottagningen stängs i Tensta, får de behandling på någon annan av Folktandvårdens kliniker.

– Det är självklart att vi välkomnar alla våra kunder till Rinkeby. Men de flyttas inte dit automatiskt. Passar det bättre att gå till exempel i Spånga, Vällingby eller Kista går det givetvis lika bra.

Personalen som idag arbetar i Tensta kommer att flyttas till Rinkeby. Om klinikerna slås samman.

– Om bägge klinikerna finns på samma fysiska plats blir det lättare att säkra tillgången på erfarna handledare till de nya tandläkarna. Då kan vi säkerställa att invånarna i Tensta och Rinkeby får vård av hög kvalitet.

Mer om Folktandvården

Folktandvården ägs till 100 procent av Landstingshuset i Stockholm AB, som i sin tur ägs till hundra procent av Stockholms läns landsting. Landstingsdirektören utser styrelse för Folktandvården, och det är i den styrelsen som det slutgiltiga beslutet om Folktandvården i Tensta fattas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.