Lokala handlare i Abrahamsberg är inte så förtjusta i mängden Foodtrucks i området. Men Fatima Ciirik på Deluxe Streetfood ser inte problemet. "Jag är egen företagare precis som dem och lyder lagen", säger hon. Foto: Jonna Claesson

Foodtrucks stör lokala handlare

Stockholmarna älskar Food trucks och många välkomnar dem till sitt bostadsområde. Men fejderna mellan lokala restaurangägare och rullande företagare verkar aldrig ta slut.

  • Publicerad 16:55, 7 nov 2018

Som StockholmDirekt rapporterade för ett tag sedan har flera foodtrucks intagit huvudgatan i Abrahamsberg den senaste tiden. De boende i området verkade nöjda med tillskottet av snabbmat men frågar man handlarna ligger truckarna inte på topplistan.

– När det var en som stod här ute så gjorde det ingenting. Men nu är det ju tre stycken som tar upp plats och parkeringar. Luckan som de fäller upp går långt ut över trottoaren och så kommer matoset rakt in i butiken, det är inte så trevligt, säger Ica-handlaren Stefan Smedlund.

Foodtruck-pizzeria gör comeback efter mordhot

Sedan 2017 har truckägarna själva kunnat bestämma hur långt parkeringstillstånd man behöver: tre, sex, nio eller 12 månader. Idag tar staden ut 30 000 kronor för ett helt år.

När truckägaren väl fått sitt tillstånd gäller det för alla dagar i veckan mellan 06-24, max tre timmar per parkeringstillfälle. Men enligt Stefan är det få av truckarna i Abrahamsberg som håller sig till reglerna.

– Jag vet att de får stå här i tre timmar men så är det inte. Ibland står truckarna här hela kvällarna. Men det är ju ingen som åker och kollar det. Vi har hört av oss till staden men inte lyckats få tag på någon som kan svara på våra frågor, säger han.

Stefan menar att problemen är som tydligast under rusningstid.

– Vi har märkt att vi tappar lite då. Folk har svårt att parkera och så. Många kommer in och klagar men jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag har ingenting emot truckarna så, det är bara lite olyckligt.

Nya krögarhot mot foodtrucks: "De är rädda för konkurrens"

Fatima Ciirik, säljer högrevsburgare från Streetfood Deluxe, som ibland står i Abrahamsberg. Enligt henne dyker den här typen av diskussion upp överallt i Stockholm.

– Jag är egen företagare precis som dem och lyder lagen. Man ska inte vara rädd för konkurrens, säger hon och tillägger:

– Men är han förbannad över parkeringsplatserna så är det bättre om han skaffar egna privata parkeringar enbart för Ica. Vi har tillstånd att stå där vi står nu.

Lisbeth Gunnarsson, utredare på trafikkontorets tillståndsavdelning, säger att de inte kan göra så mycket åt intrigerna.

– Så länge truckarna har ett godkänt tillstånd och sköter reglerna så är allt i sin ordning. Men upplever handlarna i området att truckarna inte håller tiden får de höra av sig till parkeringsvakterna, för det är dem som ska ha koll på det, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.