IDROTTSCENTRUM. Planen på en multihall är skrinlagd och nu vill Mittenstyret att det anläggs hockey- och konståkningsis samt uppvärmt konstgräs på Örvallen. Foto: Jonny Andersson

För dyr nota stoppar planerna på multihall

I fredags beslutade mittenstyret i Sundbyberg att lägga ner planerna på en ny multihall på Sundbybergs IP. Nu är tanken istället att bygga fristående hallar vid Örvallen.

  • Publicerad 16:40, 13 maj 2020

Nu tar det troligen ytterligare tid, men det är bara att gilla läget.

Det blir ingen multihall i tre våningar på Sundbybergs idrottsplats. Efter att politiker, tjänstemän och företrädare för Sundbybergs idrottsallians återigen suttit ner, står det klart att hallen är för dyr.

Istället planeras en ishall med två rinkar och yta för året runt-fotboll anläggas i Ör. Där finns redan Sundbybergs rackethall ett par konstgräsplaner, en basebollarena samt skatepark. Dessutom tillkommer en fullstor idrottshall vid bygget av nya Örskolan.

Exakt var två rinkar och uppvärmt konstgräs kan byggas är inte klart. Första steget är nu att en styrgrupp bestående av bland annat gruppledarna i det politiska mittenstyret samt företrädare för klubbarna ska titta på bra lösningar.

– Vi ska göra en gedigen förstudie och tillsammans i styrgruppen komma fram till förslag på hur ytan kan utnyttjas bäst, säger Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbyberg, som ingår i styrgruppen och i en arbetsgrupp.

En orsak till att kostnaden för multihallen rusade i höjden var att fotbollshallen skulle placeras ovanpå två våningar för isidrott. Enligt Mikael Eljenmyr blir det billigare att bygga fristående hallar istället.

Ingen tidsplan

Om staden hade löpt linan ut skulle multihallen stått klar senast efter årsskiftet 2020/2021. Men när hallarna istället kan stå klara på Örvallen är i nuläget oklart.

SIK:s hockeysektion har i flera år längtat efter att få lämna nedgångna Tulehallen på Sundbybergs idrottsplats.

– Det är ju utifrån omständigheterna positivt att politiker och tjänstemän väljer att ta omtag med Ör som fokus. Inom hockey har vi inte haft synpunkter på var en ny hall ska byggas. Utan när. Vi har haft önskemål om ny hall länge. Nu tar det troligen ytterligare tid, men det är bara att gilla läget, säger Per Håkansson, utbildningsansvarig samt ansvarig för hockey- och skridskoskolan i Sundbyberg IK: hockeysektion.

LUTTRAD. Per Håkansson menar att hockeysektionen väntat länge och ser positivt på att det kanske kan byggas ishall på Örvallen. Foto: Jonny Andersson

UPPVÄRMD. Det finns redan konstgräsplaner i Ör. Ambitionen är att någon ska täcka behovet av året runt-fotboll. Foto: Jonny Andersson

Skulle bli för dyr

2017 inleddes planerandet för en multihall på Sundbybergs ishall.

I en första kostnadskalkyl skulle multihallen kosta 550 miljoner, när Sundbybergs stad drog i nödbromsen pekade kalylen på att kostnaden landade på cirka 780 miljoner kronor.

I fredags gick Mittenstyret (S, C och L) ut med att det inte blir någon multihall utan att hallarna istället planeras byggas i Ör.

Fokus ligger på en ishall med två rinkar samt på värmeslingor så att fotboll kan tränas vintertid.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43
Stockholm Direkt