För få barn på förskolan Små vänner i Kärrtorp gör att förskolan måste avvecklas. Foto: Stockholms stad

För få barn – förskola i Kärrtorp stänger

Barnkullarna minskar, därför har stadsdelen nu valt att avveckla förskolan Små vänner i Kärrtorp.

  • Publicerad 15:39, 6 dec 2017

De senaste två åren åren har det blivit färre barn i åldrarna 1-5 år i Skarpnäcks stadsdel och enligt prognoserna ska minskningen fortsätta även kommande år. Därför ska förskolan Små vänner i Kärrtorp stängas ner till höstterminen 2018.

– Nästa år kommer den här förskolan minska med ytterligare fyrtio barn. Det blir för dyrt att driva en förskola med så få barn i grupperna. Dessutom kan man inte säkra barnsäkerheten när även personalen minskar, säger Jan-Eric Johansson, avdelningschef för förskoleenheten på stadsdelsförvaltningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anledningen till att man valt att avveckla just Små vänner är för att förskolan har haft flest tomma platser genom åren.

– Det är också så att Små vänner inte varit byggd som förskola från början och de närliggande förskolorna är relativt nybyggda, nyrenoverade eller ska renoveras. Därför har vi valt att stänga just Små vänner, säger han.

"Naturlig förändring"

För att barnen ska påverkas så lite som möjligt har man valt att stänga ner förskolan i samband med ny terminsstart.

– När höstterminen 2018 börjar är det många barn som byter skola ändå. Så det kommer bli en naturlig förändring.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I vilka förskolor barnen ska placeras är i nuläget oklart.

– Vi har inte planerat det klart ännu men det är nästa steg. Tanken är att göra en så kollektiv förflyttning som möjligt så att barnen och personalen känner varandra. Sedan är det klart att föräldrar får välja själva också, säger Jan-Eric Johansson.

Vad har ni fått för respons från föräldrar?

– Det har varit olika. Alla har ju sett problemet men föräldrar tycker aldrig att det är roligt att stänga ned verksamheter där deras barn går, så självklart har vi sett ett missnöje. Men jag har varit med om kraftigare reaktioner förr, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43