"Vi har inget föremål som är så laddat som den här tavlan", säger Leif Magnusson, chef på Mångkulturellt centrum. Foto: Sara Ringström

För het för Fittja – nu hajpas väggmålningen "Rest in Peace" av konsteliten

Den togs ner i maj. Botkyrka kommun vill helst att den ska fortsätta ligga nedpackad i ett förråd. Men den omstridda målningen "Rest in peace" väcker intresse i konstvärlden utanför Botkyrka. Och målningens ägare Ninep Solagha räknar med att den kommer att ställas ut igen.

  • Publicerad 18:13, 20 sep 2017

Vilkas liv är det som får sörjas i det offentliga?

–Vi har nog inget föremål som är så laddat här på MKC.

Leif Magnusson, chef på Mångkulturellt centrum, visar efter lite övertalning upp den drygt 4x7 meter stora målningen, som sedan i maj ligger nedmonterad i ett av kulturcentrets låsta förråd.

Under våren och sommaren var det han som ganska ensam fick försvara målningen mot kvällstidningsrubriker som "Här är rånaren hjälte och hyllas på kommunens vägg".

– Det var ett mediadrev. Hela den nationella diskussionen om kriminella parallellsamhällen i förorterna ramlade rakt in i den här målningen. Och det blev en avhumanisering av de tre killarna som jag tycker var förskräcklig, säger Leif Magnusson.

Storm kring väggmålningen i Fittja – nu byts den ut: "Hyllar kriminalitet"

Fick medla

Leif Magnusson blev medlaren mellan kommunen och de yngre Fittjabor som såg målningen som viktig i sorgearbetet efter tre avlidna kamrater – två ihjälskjutna, en död i en MC-krasch.

Efter flera år av kommunal tvekan och kompromissande, som slutade med att tavlan temporärt fick sitta på taket av Ungdomens hus, har den nu ersatts av en målning som hyllar Fittjas mammor.

Mammorna målar en ny bild av Fittja - nu invigs deras väggmålning

Kommer den att sättas upp igen?

– Nej, det finns inga sådana planer. Kommunen vill inte det. Det här är fortfarande laddat. Hela frågan behöver kylas ner, säger Leif Magnusson.

Tavlan satt på taket till Ungdomens hus, Fittjas mest synliga och centrala plats. Foto: Anna Sjögren.

"Inte bara kriminella"

I lördags höll Leif Magnusson en föreläsning om målningens historik, då han betonade hur viktigt det är att se de döda killarna som människor, inte bara som kriminella. En kvinna längst bak räcker upp handen:

– Vilkas liv är det som får sörjas i det offentliga? Det här representerar den lokala maktordningen och när kommunen går in och stöder det, då påverkas den lokala dynamiken, framhåller hon.

Leif Magnusson medger:

– Ja, vi har pratat mycket om det. Men man ska inte glömma bort att det här har varit en medborgardialog, där vi har försökt ge utrymme för röster som vanligtvis inte hörs.

Om någon skulle ordna en egen auktion på tavlan så är det klart att den skulle ha en köpare

"Vi har inga planer idag på att ställa ut den. Kommunen vill inte det. Situationen behöver kylas ner", säger Leif Magnusson.

​Och frågan är vad som ska hända nu. Bråket har gjort tavlan känd i konstvärlden utanför Botkyrka. Statens konstråd har visat intresse, berättar Leif Magnusson.

– Det är den starka laddningen kring ämnet, det lokala sammanhanget och känslorna målningen väcker som gör den så betydelsefull, säger Magdalena Malm, chef för Statens konstråd.

Men har den ett marknadsvärde? Det vill varken hon eller andra konstkännare vi pratar med spekulera om.

Fredrik Anthony, värderare på auktionsfirman Bukowskis, har bara gott att säga om både artisten och konstverket:

– Motivet har en stark innebörd och Ruskig, som gjort tavlan, är en Sveriges bästa målare. Det är många som samlar på hans grejer. Om någon skulle ordna en egen auktion på tavlan så är det klart att den skulle ha en köpare, säger Fredrik Anthony.

Jag hoppas att den får en bra plats. Jag vet att den kommer att få det

Ninep Solhaga, tavlans ägare.

Inte till salu

Målningens ägare Ninep Solagha slår fast att tavlan inte är till salu.

– Inga pengar kan möta dess värde för mig, säger han.

Ninep Solagha räknar med att målningen kommer att kunna ställas ut igen när stämningen har lagt sig.

– Vi behöver bara lugna ner oss ett tag och kanske snygga till tavlan först. Det är inga problem. Jag vill se vad som händer nu när den är nere och vilka den fortfarande är intressant för. Vi har inte bestämt något, men jag hoppas att den får en bra plats. Jag vet att den kommer att få det, säger han.

Men en sak är klar: det blir inte på någon av kommunens eller Botkyrkabyggens väggar.

Rest in Peace

Väggmålningen Rest in Peace sattes ursprunligen upp våren 2013 på en sopstation i Fittja, utan tillstånd.

Den är målad av street-konstnären "Ruskig", Pärra Andreasson, och beställdes av en grupp unga Fittjabor, företrädda av Ninep Solagha.

Målningen föreställer tre avlidna män, varav två skjutits till döds och en dött i en MC-krasch. En av de ihjälskjutna dog under ett guldråd i Södertälje.

Eftersom fastighetsägaren Botkyrkabyggen inte ville ha den uppe på sin vägg följde en lång och konfliktladdad diskussion om var den skulle få sitta uppe.

Till slut sattes den upp på taket av Ungdomens hus, Fittjas mest synliga och centrala plats, vilket fick stark kritik bland annat från Moderaterna i kommunen, som ansåg att kommunen medverkade till att hylla kriminella.

I maj 2017 togs tavlan ner och ligger nu nerpackad i Mångkulturellt Centrums förråd.

Visa merVisa mindre