Nedsågade. Lindarna längs allén på Tornérparkeringen forslades bort i onsdags. Foto: Solweig Asph Carlson

För många träd sågades ner av misstag

Flera boende vid Tornérparkeringen fick sig en rejäl överraskning när alla fjorton lindar i allén försvann. Det var dubbelt så många träd som Riksbyggen hade tillstånd till att såga ner.

  • Publicerad 16:14, 14 feb 2020

I onsdags sågades alla fjorton lindar längs allén i Tornérparken i Jakobsbergs centrum ner. Något som har upprört flera boende. 79-åriga Solweig Asph Carlson är en av dem som är besviken att träden längs allén har försvunnit.

– De var jättefina och välskötta. Jag trivdes med att titta ut genom fönstret och se grönska, men nu är de borta.

Just nu håller byggföretaget Riksbyggen på att anlägga grunden för ett hundratal nya lägenheter i området. De fjorton träden sågades ner för att underlätta arbetet. Men när JärfällaDirekt ringer till kommunen visar det sig att företaget har sågat ner dubbelt så många träd än vad de hade tillåtelse till.

– Flera träd har fälts olovligen. Vi kommer kräva av byggherren att de återplanteras ungefär som på samma sätt som det var innan. Vi har informerat Riksbyggen om att det inte gått till på rätt sätt och att de måste ersättas, säger Hans Enelius, park- och gatuchef i Järfälla kommun.

Träd ska återplanteras

Wojtek Fangrat, projektchef på Riksbyggen, erkänner misstaget.

– Det blev ett misstag när vi ansökte om att få såga ner träden. De kommer absolut att återplanteras. Det är inte så att vi sågade ner dem för skojs skull. Vi behövde göra det för att kunna genomföra vårt arbete i området.

För Solweig Asph Carlson är Riksbyggens trädskövling en del av ett större problem med att det byggs för tätt i området.

– De har rivit upp allting här runtomkring, så man känner sig instängd bland all byggnation här just nu, säger Solweig Asph Carlson.

Stockholm Direkt