"För mig är det här en hobby, terapi och tidsfördriv"

Efter pensionen växte rädslan att fastna framför teven. Lösningen? Tre år och 2 000 timmars arbete med att göra garaget till en sprakande färgfest. Alla grannar är inte jättenöjda.

  • Publicerad 15:15, 22 feb 2016

Jag brukar säga att så länge det finns två människor på jorden kommer de att tycka olika

Förbi villaområdet, på Attundavägen 60 i Bromma kyrka, dyker det plötsligt upp. Vid skogspartiet har det gamla verkstadsgaraget tilldelats en skrud som hämtad från österrikiska alperna. Börje Jakobsson välkomnar. Han arrenderar marken och äger huset.

Började putsa

För några år sedan gick han i pension och för att inte klistras fast framför teven började han gnugga på det som fungerat som förråd under hans yrkesliv.

– Jag är murare men har hållit på med byggnadsarbete hela livet. För mig är det här en hobby, terapi och tidsfördriv. När jag blev pensionär började jag putsa på det ena hörnet och så gav det ena det andra.

Tre år

När vädret varit vackert och han inte har haft något annat för sig har Börje ställt sig och putsat på garaget. Tre år har det tagit att beklä alla väggarna med detaljer. Med sig har han haft en vän som stått för flera av målningarna.

– När min medhjälpare hade varit i Thailand kom han hem och målade saker i thailändsk stil. Och vi har målat så att det ska passa alla: kristna, muslimer, alla, säger Börje.

Den som betraktar fasaden hittar en del historiska referenser. På byggnadens dörrar finns illustrerade berättelser. 11 september-attacken i New York, historien kring ryska u-båtar i svenskt vatten på 80-talet och terrorattacken mot Charlie Hebdo i Paris.

Inte alla är nöjda

Men alla är inte helt nöjda med Börje Jakobsson arbete. Några närboende tycker inte att det målade garaget passar in i området men många glada tillrop hörs också.

– När folk som har varit och spelat på golfbanan här bredvid kommer förbi och ser molokna ut brukar jag fråga dem om golfen har gått dåligt. Ofta har det gjort det men så säger de att det gick över när de ser huset. Huset ger dem sinnesfrid, säger Börje Jakobsson, som anser att mycket som byggts i stan drar ner humöret.

– De här betongklossarna som byggts... människor blir hårda och aggressiva av det, man påverkas av hur det ser ut. Jag tycker vi behöver mer utsmyckning och fler kurvor.

"Då blir det bordell"

Så vad händer i själva huset då? Njä, det får vi inte se. Alldeles för rörigt och ostädat anser Börje som inte har någon tanke på att hyra ut stället.

– Nej, men man skulle kunna göra precis vad som helst av det här: en klubb, ett kafé eller danslokal. Men skulle jag hyra ut det hade det väl bara blivit en bordell, så ostört som det är här.

Fram mot våren ska Börje hålla en omröstning om vad huset ska döpas till. De som passerar förbi får vara med.

– Jag kommer ställa ut två lådor där man kan lägga namnförslag: En för dem som inte gillar huset, och en för dem som tycker om det. Till de som tycker att "det ser ut som skit" brukar jag bara svara "jaha". Jag brukar säga att så länge det finns två människor på jorden kommer de att tycka olika.