Dianagården kan bli ett "seniorboende med aktivitetscentrum". Foto: Katja Annola

För små toaletter – äldreboendet på Östermalm kan stängas

Dianagårdens äldreboende har stort renoveringsbehov och föreslås stänga i slutet av 2018. I stället kan det bli ett "seniorboende med aktivitetscentrum".

  • Publicerad 18:30, 5 jun 2017

Som Östermalmsnytt har skrivit tidigare har Arbetsmiljöverket dömt ut toalettutrymmena på äldreboendet Dianagården i Hjorthagen eftersom arbetsutrymmet där är begränsat. Omfattande renoveringar måste göras före den sista juni 2019, annars väntar ett vite på 2,5 miljoner kronor. Fastigheten är även i behov av stambyte.

Nu föreslår Östermalms stadsdelsförvaltning att Dianagården, som i dag är ett boende för äldre i behov av hjälp dygnet runt, avvecklas. Totalt finns 48 lägenheter, 36 platser med somatisk inriktning och 12 platser med inriktning demens.

Politiskt bråk på Östermalm – protestmöte på äldreboende

Sista december 2018

I förslaget är intagningsstopp planerats till första januari 2018 och boendet föreslås stänga för renovering sista december 2018. De boende kommer att erbjudas förtur till andra äldreboenden i staden. Under hösten 2018 planeras intagningsstopp på äldreboendet Rio för att kunna ta emot boende från Dianagården.

Östermalms stadsdelsförvaltning tycker att Dianagården skulle lämpa sig för ett "seniorboende med aktivitetscentrum". Det är en ny boendeform, för personer över 75 år, som inte kräver biståndsbedömning.

I "aktivitetscentrumet" är tanken att de äldre ska få umgås och vara med på olika aktiviteter. Det ska även vara öppet för äldre i stadsdelen som inte bor på seniorboendet.

På stadsdelsnämndens nästa möte, 15 juni, väntas politikerna fatta beslut i frågan.

Trygghetsboende med aktivitetscentrum

Trygghetsboende med aktivitetscentrum förmedlas av Stockholms stads bostadsförmedling. Man kan ställa sig i kö till ett sådant från att man har fyllt 70 år. Inflytt kan ske först när man har fyllt 75.

Överkapacitet av platser

I den stadsövergripande ”Boendeplan 2018 med utblick mot 2040” framgår att det finns en överkapacitet av platser på vård- och omsorgsboenden. Det planeras även för två nya boenden på Östermalm fram till år 2040.

Källa: Östermalms stadsdelsförvaltning

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SPECIALENKÄT: Vilken emoji är du?

Nyheter ✓17 juli är internationella emojidagen ✓Vi tvingade stockholmarna att välja EN I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.tisdag 17/7 13:29

Här förfaller det anrika huset på Södermalm

Nyheter ✓För fint för att rivas – för farligt för att användas ✓Var hem åt Aftonbladets grundare I tre år har den förfallna Hovings malmgård på Söder stått tom och övergiven. Nyligen restes ett staket runt huset, för att skydda lekande barn från lösa delar som rasar ner från byggnaden. Nu riktar...tisdag 17/7 11:39