Stopp. Ännu är isarna i Huddinge inte säkra att gå ut på. Foto: Ellinor Prawitz

För tidigt att ge sig ut på Huddinges isar

Att ta sig ut på isarna säkert kanske alla inte besitter rätt kunskap om. Anna-Karin Söderquist på Stockholms idrottsförvaltning berättar vad man ska tänka på.

  • Publicerad 16:00, 11 jan 2019

Vill man ge sig ut på isen är det viktigaste att man är rätt utrustad, menar Anna-Karin Söderquist, anläggningschef för idrottsförvaltningen Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur vet man att det är säkert att ge sig ut på isen?

– Det är aldrig hundra procent säkert att ge sig ut på en is, men när isen har 20 centimeter kärnis, det vill säga ren tjock is, då är det säkert nog. Men det är ändå viktigt är att ha med sig utrustning, säger Anna-Karin Söderquist.

Hon rekommenderar också att man håller sig till de plogade delarna, då vet man att isen är säker nog att ge sig ut på. Förvaltningen använder fordon för att se att isen håller tyngden av ett flertal personer samtidigt.

När det gäller isarna i Huddingeområdet är de ännu inte säkra att ge sig ut på. Enligt Anna-Karin Söderquist är både Drevviken och Långsjön bara 8–9 centimeter tjocka.

– Drevviken och Långsjön är så pass stora sjöar och även aktiva, under Drevviken finns det många rör från ledningsverket vilket gör att det tar längre tid för isen att bli åkbar och säker. Men Magelungen är idag 11 centimeter tjock, man kan säga att vi är ungefär halvvägs, sa Anna-Karin Söderquist.

Skidsäsongen igång i Flottsbro

Viktig utrustning

Isdubbar. Viktigt att sätta dem runt halsen för att enkelt ha dem till hands.

Isspik. Används för att bedöma isens bärighet.

Räddningslina. Se till att ha en kompis nära som kan rycka in.

Flythjälp. Viktigt för att öka sina chanser att bli räddad.

Mobiltelefon med powerbank. Förvaras i ett vattentätt fodral, ring 112 om något allvarligt händer.