Foto: Karin Nilsson

För tidigt födda barn ska få bättre vård i Stockholm

Landstinget planerar att bygga ut och göra om vården för tidigt födda barn på Södersjukhuset. Bland annat ska samtliga barn kunna vårdas i egna rum.

  • Publicerad 14:31, 20 apr 2017

Landstinget planerar att satsa 90 miljoner kronor på att bygga ut och förbättra neonatalvården på SÖS.

– Vi måste ha fler neonatalplatser eftersom förlossningen på SÖS byggts ut och befolkningen i Stockholm växer så pass snabbt. Utan den här satsningen kommer vi inte att få ihop neonatalvården, säger Ebba Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Se bilderna: Så blir nya förlossningen på SÖS

Satsningen ska göra att neonatalen på Södersjukhuset får fler vårdplatser, samtliga ska vara i enkelrum. I dagsläget finns inte enkelrum till alla inskrivna. Det ska göra att sekretessen blir bättre och förhindra smittspridning. Det ska också förbättra möjligheterna att arbeta med hud-mot-hud-vård, säger Ella Bohlin.

Ska starta vid årsskiftet

Hon säger att de 90 miljonerna ska gå till byggnadsmässiga kostnader, renovering och ombyggnad, men att det är för tidigt att säga exakt hur många fler vårdplatser det blir eller exakt hur den fysiska ombyggnationen kommer att se ut.

– Förstudien som pågår får visa hur man ska lokalisera detta inom sjukvårdsområdet, vilken annan vård som eventuellt måste flyttas. Neonatalen måste i alla fall ligga i nära anslutning till den ordinarie förlossningen.

Hon räknar med att det tillkommer fler kostnader, till exempel personalkostnader, men att det är pengar som landstingets totala budget ska klara av. Hon beräknar att den nya neonatal-vården startar runt årsskiftet och att den är helt i gång 2020.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.