KYLIG VÄRME. Sjölins gymnasium på Södermalm har svårt att få till en jämn temperatur i sina lokaler, anser arbetsmiljöverket. Foto: Linda Gren

För varmt och kallt i skola på Södermalm

En skola på Södermalm har haft problem med att hålla en bra temperatur i sina lokaler. Nu hotar arbetsmiljöverket med böter på 50 000 kronor.

  • Publicerad 15:46, 20 nov 2018

Det är Sjölins gymnasium på Sandbacksgatan som anklagas för att inte ha koll på sin inomhustemperatur.

Enligt Arbetsmiljöverket ska temperaturen ligga på 20-24 grader (20-26 grader sommartid), men det har Sjölins skola haft svårt att lyckas med, enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket.

För varmt inomhus

Problemen med för varma, och ibland även kalla, temperaturer har varit kända en tid. Fastighetsägaren bytte tidigare i år ut samtliga fönster för att förhindra att värmen skulle stiga för mycket under soliga dagar.

– Vi är medvetna om problemet och gör vad vi kan för att komma till rätta med temperaturen, säger skolans rektor Krister Thun.

Att Arbetsmiljöverket nu hotar med vite på 50 000 kronor beror, enligt handläggaren Kerstin Waldenström, på att skolan behöver säkerställa att de kan hålla temperaturen i schack.

– De har haft problem en längre tid och nu måste de försäkra sig om att de kan ha ett schyst inomhusklimat över tid, både när det är riktigt varm eller kallt utomhus, säger Kerstin Waldenström.

Nästa kontroll görs i februari. Är inte temperaturen 20-24 grader i lokalerna då tvingas skolan betala 50 000 kronor i vite.