Föräldragruppen som vill växa sig viktigare

      

  • Publicerad 01:15, 11 nov 2018

Det var i slutet av april som Bålstabladet berättade hur Jan-Erik Monié tagit på sig rollen som samordnare för gruppen som då var alldeles ny. Nio personer hade skrivit upp sig på listan, de var intresserade av att vara med. Gruppen har nu vuxit till 37 personer och när kommunen anordnade ett informationsmöte om drogförebyggande verksamhet den 25 oktober skrev ytterligare tre upp sig.

– Det går åt rätt håll, men det jag skulle vilja är att det var fler som var aktiva, säger han nu.

Trots att man växer var det glest med besökare på kommunens informationsmöte.

”Finns ett tabu”

– Det finns ett intresse från människor, men samtidigt finns det ett väldigt tabu i det hela. Det är nästan så att man tänker att de som inte var där är de som borde vara där. Det vi har kommit fram till är att ett mål måste vara att avdramatisera det hela och få bort denna tabu kring det här med droger, så att man vågar att prata om det, säger Monié.

– Det gäller att prata med varandra, men också med barnen. Om de vet att vi vet så blir det genast mycket svårare att hålla på.

När Bålstabladet skrev om ämnet i april berättade Alexander Wennerqvist, områdespolis i Håbo, om läget i kommunen.

Det är väldigt svårt att veta när det gäller narkotika. Det finns ett enormt mörkertal. Om polisen inte letar så ser det ut som att vi inte har några narkotikabrott och om vi satsar på det, som vi gör, så ser det kanske ut att vara väldigt mycket. Det är svårt att dra några slutsatser, men min känsla är att det är ganska omfattande när det gäller till exempel bruk av cannabis.

Jan-Erik Monié vill få folk att förstå att gruppen består av vanliga vuxna som man kan prata med om dessa ämnen.

För den som vill kontakta Föräldrar mot Narkotika i Håbo går det bra att göra det via mejladressen motdroger@balsta.tv

– Det kanske inte är dina barn som har problem, men kanske dina barns kompisars kompis.

– På träffen senast var det en mamma och hennes dotter som berättade sin historia. Det var väldigt starkt och jag blir lite tung i hjärtat bara av att tänka på det när vi pratar nu. Vi hade velat att så många som möjligt hade fått höra den berättelsen om hur dottern tog sig ur sitt missbruk och hur bra hon mår i dag.

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet