Olycksrisk. Cykelbanan på Palmfeltsvägen är inte säker, menar Enskedefältets Föräldraförening. Foto: Eva Tonström

Föräldrailska mot farlig cykelväg till skola

Barn som cyklar till Lindeskolan får trängas med lastbilar och övrig trafik. Föräldrar sågar trafikkontorets åtgärder som de menar är otillräckliga. Extra dråpligt eftersom staden pekar ut det som en promenad- och cykelskola.

  • Publicerad 20:00, 28 feb 2018

Cykelbanan på Palmfeltsvägen i Enskede är inte en säker väg att ta för barnen, anser Anna Leinder, förälder till två barn på F-6-skolan Lindeskolan.

Cykelvägen är inte upphöjd, förutom en kort sträcka, och består bara av ett vitmålat streck som bilarna ofta kör över.

– Det är sexåriga barn som ska cykla här, med bara ett streck mellan dem och lastbilar som kör i 50 kilometer i timmen. Jag tycker det är otäckt att cykla här med mina barn, säger Anna Leinder, som även sitter i styrelsen för Enskedefältets Föräldraförening.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen har påpekat riskerna för trafikkontoret i Stockholms stad, och bett tjänstemännen utreda situationen för att kunna öka säkerheten. Trafikkontoret har då erbjudit reflexer och "beteendepåverkande åtgärder" som att arrangera cykeldagar.

– Palmfeltsvägen är fortfarande farlig, även om man har reflex och tänker på att cykla säkert, säger Anna Leinder.

Hon berättar att föräldraföreningen föreslog parkeringsfickor vid Lindeskolans entré i samband med att eleverna flyttade dit från Enskedefältets skola.

– Men det uteslöts av trafikkontoret eftersom de sa att detta skulle vara en cykel- och promenadskola. Nu kör föräldrar upp på trottoaren och backar bland cyklande barn. Att det är en cykel- och promenadskola blir ju ännu konstigare när cykelbanan ser ut som den gör, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föräldraföreningen, Lindeskolan och trafikkontoret har suttit i flera möten om trafiksituationen, berättar skolans rektor Madeleine Thomsson.

– Jag kan hålla med om att cykelvägen är lite farlig. En av de saker man borde kunna få till snabbt är att förlänga 30-sträckan på Palmfeltsvägen. Det är troligtvis bara att flytta skylten. En annan åtgärd är fler hastighetsminskade åtgärder på Palmfetsvägen, de som är nu räcker inte, säger hon.

StockholmDirekt har varit i kontakt med trafikkontoret som via sin pressavdelning hälsar att de i nuläget inte har några planerade cykelåtgärder på Palmfeltsvägen. "Men vi tar tacksamt emot synpunkter och idéer både för bättre skolvägar och trafikfrågor i stort."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Högdalen förtätas med 100 nya hyresrätter

Nyheter Planerar att bygga på tre olika platser Byggherren Ikano siktar på att bygga 100 nya hyresrätter samt en förskola i Högdalen. Och det tycker tjänstemännen på exploateringskontoret att de ska få göra.fredag 21/9 7:00

De kämpar för en musikskola i Fagersjö

Nyheter Eldsjälar utan lokal – undervisade traktens barn hemma hos sig själva "Vi behöver inte Fagersjö utan vi gör det för barnen." Det säger paret Börjesson som startat en musikskola i den isolerade förorten. Men nu tycker de att stelbenta byråkrater sätter i käppar i...torsdag 20/9 16:00