Olycksrisk. Cykelbanan på Palmfeltsvägen är inte säker, menar Enskedefältets Föräldraförening. Foto: Eva Tonström

Föräldrailska mot farlig cykelväg till skola

Barn som cyklar till Lindeskolan får trängas med lastbilar och övrig trafik. Föräldrar sågar trafikkontorets åtgärder som de menar är otillräckliga. Extra dråpligt eftersom staden pekar ut det som en promenad- och cykelskola.

  • Publicerad 20:00, 28 feb 2018

Cykelbanan på Palmfeltsvägen i Enskede är inte en säker väg att ta för barnen, anser Anna Leinder, förälder till två barn på F-6-skolan Lindeskolan.

Cykelvägen är inte upphöjd, förutom en kort sträcka, och består bara av ett vitmålat streck som bilarna ofta kör över.

– Det är sexåriga barn som ska cykla här, med bara ett streck mellan dem och lastbilar som kör i 50 kilometer i timmen. Jag tycker det är otäckt att cykla här med mina barn, säger Anna Leinder, som även sitter i styrelsen för Enskedefältets Föräldraförening.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen har påpekat riskerna för trafikkontoret i Stockholms stad, och bett tjänstemännen utreda situationen för att kunna öka säkerheten. Trafikkontoret har då erbjudit reflexer och "beteendepåverkande åtgärder" som att arrangera cykeldagar.

– Palmfeltsvägen är fortfarande farlig, även om man har reflex och tänker på att cykla säkert, säger Anna Leinder.

Hon berättar att föräldraföreningen föreslog parkeringsfickor vid Lindeskolans entré i samband med att eleverna flyttade dit från Enskedefältets skola.

– Men det uteslöts av trafikkontoret eftersom de sa att detta skulle vara en cykel- och promenadskola. Nu kör föräldrar upp på trottoaren och backar bland cyklande barn. Att det är en cykel- och promenadskola blir ju ännu konstigare när cykelbanan ser ut som den gör, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föräldraföreningen, Lindeskolan och trafikkontoret har suttit i flera möten om trafiksituationen, berättar skolans rektor Madeleine Thomsson.

– Jag kan hålla med om att cykelvägen är lite farlig. En av de saker man borde kunna få till snabbt är att förlänga 30-sträckan på Palmfeltsvägen. Det är troligtvis bara att flytta skylten. En annan åtgärd är fler hastighetsminskade åtgärder på Palmfetsvägen, de som är nu räcker inte, säger hon.

StockholmDirekt har varit i kontakt med trafikkontoret som via sin pressavdelning hälsar att de i nuläget inte har några planerade cykelåtgärder på Palmfeltsvägen. "Men vi tar tacksamt emot synpunkter och idéer både för bättre skolvägar och trafikfrågor i stort."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43

Västertorpsbo vill öppna kulturhus för unga

Nyheter Efterlyser lokal och eldsjälar Ordna ett mini-kulturhus för unga i Västertorp. Det säger Västertorpsbon Leiyah Rose Lindén som har skickat in ett förslag till stadsdelen.fredag 14/12 13:54