Chef. Lena Lundström är skolchef i Solna stad. Hon hoppas att kommunen kan lösa de behov som finns för barn på deltid i förskolan. Foto: Jonas Månsson

Föräldraoro efter nya förskolerutiner i Solna

Förra veckan rapporterade vi om att tiderna för deltidsbarn på förskolor i Solna kommer göras om. Detta har skapat starka reaktioner bland föräldrar som berörs av de nya reglerna.

  • Publicerad 17:03, 15 jan 2020

Strax innan jul tog rektorerna i Solna stad ett beslut att införa fasta tider för förskolebarn till föräldralediga och arbetssökande. Beslutet, som SolnaDirekt rapporterade om, har fått många berörda föräldrar att reagera.

Fasta tider i förskolan för deltidsbarn

Bland annat finns flera långa trådar med kommentarer i några av Solnas lokala Facebook-grupper. En som har delat sina synpunkter är Marco Svensson La Rosa, bosatt i Västra skogen. Han har två barn, en treåring på förskola samt en tre månader gammal bebis som hans fru är föräldraledig med.

– Treåringen går på en fantastisk förskola med engagerade pedagoger, hon trivs jättebra. Tyvärr bor vi ganska långt ifrån förskolan så jag har hittills cyklat för att lämna 08.30 på morgonen medan min fru hämtar, säger Marco Svensson La Rosa.

Han fortsätter:

– Vi har inga släktingar i närheten så vi stöttar varandra och försöker vara så jämlika som möjlighet i ansvaret för våra barn, säger han.

Lokalt. Beslut om fasta tider på förskolan i Solna är ett lokalt beslut. Foto: Jonas Månsson

Ändring. Från årsskiftet måste barn som är på förskolan deltid anpassa närvaron efter fasta tider. Det gillar inte alla föräldrar. Foto: Mostphotos

De nya tiderna går inte att kombinera med hans arbetssituation, menar han.

– Jag måste vara på kontoret 09.00. Då hinner jag inte lämna vår dotter och så klart kan jag inte hämta henne vid 15 heller. De 30 minuterna gör enormt stor skillnad för vår familj, säger Marco Svensson La Rosa.

En annan konsekvens blir att hans fru inte längre kan få sova ut tillsammans med bebisen, efter en vaken natt.

– Dagarna blir tuffare för min fru. De nya tiderna gör det omöjligt för oss att dela upp hämtning och lämning. Jag tycker att det förstör jämlikheten i barnfamiljerna.

Enligt Lena Lundström, Solna stads skolchef, kommer dock kommunen vara öppen för eventuella dispenser, om omständigheterna kräver det.

Förra fredagen hade Lena Lundström ett möte med de kommunala förskolornas rektorer. Hon känner till de reaktioner som synts i de lokala Facebook-grupperna, men enligt Lena Lundström har lika mycket reaktioner inte kommit direkt till kommunen.

Hon går inte in på hur de berörda fallen har hanterats.

– Några enstaka reaktioner har inkommit. Vi har varit i kontakt med de familjerna och givetvis gör vi vad vi kan för att försöka lösa det, säger Lena Lundström.

I Solnas kommunala förskolor är totalt 2 300 barn inskrivna. Av dem är 666 barn inskrivna på 30 timmar i veckan, och berörs alltså av de nya reglerna.

– Då kan det vara allt från studerande, till arbetssökande eller de som själva har valt det, säger Lena Lundström.

Så fördelar andra kommuner deltiden:

Stockholm erbjuder deltid om 30 timmar i veckan, fördelade på fyra eller fem dagar. Lämning ska ske mellan kl 8-9 och hämtning mellan kl 14-16. Källa: stockholm.se

Sunbyberg erbjuder deltid om 30 timmar i veckan, och önskar att deltidsbarn går mellan kl 9-16.

”Men vi har formulerat så att tiderna läggs i samråd mellan vårdnadshavare och rektor på förskolan. Rektor beslutar sedan om vi kan tillgodose önskemålen", skriver Jan Aili, verksamhetschef förskola i Sundbyberg i ett mejl.

Här är de nya tiderna:

Deltidsbarn får gå 30 timmar i veckan, måndag till fredag kl 9-15.

Under loven gäller 15 timmar i veckan, måndag till fredag kl 9-12. Att timmarna är satta till förmiddagarna är enligt Solna stads skolchef rektorernas önskemål. 15 timmar per lovvecka gäller enligt Skolverket för förskolebarn med föräldraledig eller arbetssökande förälder.

Stockholm Direkt