Oroliga. Föräldrar ställer sig frågande till Tibble gymnasiums rekommendationer till coronaviruset. Foto: Maria Svensson

Föräldrar frågande efter skolans rekommendationer om corona

Tre familjer från Täby är just nu på sportlovsresa i Italien. De har inte visat några tecken på coronaviruset men de vuxnas arbetsgivare vill att de sätts i karantän när de kommer hem. Barnen i familjen måste dock gå till skolan, enligt ett utskick från skolan.

  • Publicerad 17:35, 27 feb 2020

Förra fredagen åkte tre familjer från Täby på sportlovsresa i Italien. De flög från via Milano och är nu i Val Di Sole vid Madonna di Campiglio. Tanken var att åka skidor.

– När vi kom fram så stod det vårdpersonal och tog tempen på alla som kom, vi tänkte att de var extra försiktiga, säger Täbybon Thomas Nystedt, som är en av de vuxna i familjerna.

Två dagar senare fick de reda på att ett stort antal personer i Italien blivit smittade av coronaviruset, covid-19. En 38-årig man ska ha smittat många, enligt Aftonbladet. Tidningen skriver att italienska myndigheter stänger flera städer i norra Italien.

– Vi flyger hem imorgon från Bergamo. Både Milano och Bergamo är drabbade, säger Thomas Nystedt.

Familjerna visar inga tecken på att ha blivit smittade av coronaviruset, covid-19, men är ändå oroliga.

– Vi har inga symtom som är kopplade till coronaviruset, men såklart är man orolig, säger han.

Familjerna har kontaktat 1177, vårdguiden och smittskyddsinstitutet. De vuxna i familjerna har blivit kontaktade av deras arbetsgivare och är beordrade karantän i hemmet 14 dagar.

– Jag och min fru jobbar på stora företag och vi har blivit beordrade att vara hemma, säger han.

Barnen måste gå till skolan

Barnen i familjerna studerar på Tibble gymnasium och skolan har i ett utskick till alla föräldrar, som TäbyDirekt tagit del av, sagt att barn som varit i Italien inte behöver stanna hemma. Något som Thomas Nystedt tycker är förvånande.

– Det är konstigt att de kan komma fram till så olika saker, vi vet att det är flera barn som varit i regionen som nu ska gå till skolan. Jag tycker barnen borde vara hemma, säger han.

I utskicket från skolan hänvisar de till rekommendationer från folkhälsomyndigheten och Vårdguiden. Som i dagsläget säger att "ur ett smittskyddsperspektiv finns i dagsläget ingen anledning att friska elever som kommer hem från en resa ska stanna hemma"

I meddelandet uppger skolan att de barn som inte är sjuka riskerar att få ogiltig frånvaro. Men säger att de följer rekommendationer.

– Vi följer utvecklingen och har några dagar på oss att agera innan skolan startar på måndag., skriver Tibbles rektor Håkan Söderström i ett mejl till TäbyDirekt.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt