Proteststorm. Bekymrade föräldern Anna Hummel-Gumaelius träffade Nadebo för att invända mot att stadens kultur bantas. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Föräldrar i protest mot sparkrav på Kulturskolan

Nedskärning – eller utveckling? Idag överlämnade ett nätverk föräldrar 1 500 underskrifter i protest mot vad de tycker är en nedmontering av Kulturskolan. Mottagaren, kulturborgarrådet Naddebo (C), uppskattar engagemanget, men ser det som en effektivisering.

  • Publicerad 17:14, 28 maj 2019

Kulturförvaltningen ska spara in 49 miljoner kronor. Åtta av de miljonerna vill man hämta hem på Kulturskolan, med en ny organisation, frivilliga avgångar och färre egna lokaler.

Den 1 september träder den nya organisationen i kraft, med bland annat färre anställda teaterassistenter som resultat. Enligt Lärarförbundet kommer det att innebära att eleverna inte får göra lika många teater- och dansuppvisningar i framtiden. Det här upprör Anna Hummel-Gumaelius, Södermalm, vars tre barn går teater i Kulturskolan.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Hon har dragit igång Föräldranätverket mot neddragningar i Kulturskolan Stockholm, och samlat ihop 1 500 namnunderskrifter från andra föräldrar som vill att verksamheten ska förbli exakt som den är idag, med regelbundna lektioner och uppspel. Idag överlämnade hon dem till Centerpartiets Jonas Naddebo, högsta politisk ansvarig för huvudstadens kultur.

– En stads budget handlar om att prioritera. Teater är ett sätt att uttrycka sig och det är ett sätt att få vara annorlunda. Det finns andra teaterskolor men det kostar mycket mer, säger Hummel-Gumaelius, och anser att Kulturskolans avgift borde inkomstprövas om man måste dra in pengar.

De som har råd att betala lite mer, ska göra det, tycker hon.

Jonas Naddebo tog emot luntan med handskrivna namnteckningar och sa att han blir jätteglad över det stora engagemang som Kulturskolan väcker. Och att det är "superbra att folk får säga vad de tycker". Men:

– Jag måste lita på min förvaltning att de föreslår rätt ny organisation för framtiden. Det kommer att göras vissa förändringar, men jag ser det som en utveckling, säger kulturborgarrådet Naddebo.

KLART: 90 tjänster skärs bort från Stockholms kulturliv