Förberedd. Jessica Ardai har satt sina barn i kö redan i tidig ålder till Engelska skolan i Täby. Foto: Maria Svensson

Föräldrar köar till populära friskolan- redan när barnen föds

I början av nästa år väntar skolval i alla kommuner i Sverige. I Täby har en del föräldrar redan börjat tänka på valet – flera år innan barnen ens är i skolåldern.

  • Publicerad 16:44, 16 nov 2018

På öppna förskolan i Gribbylund står ett barn och stryker en duk på ett litet strykbord och en mamma ammar sitt barn i soffan. De flesta barnen är under tre år, men redan nu finns en diskussionen bland föräldrarna – vilken skola ska man välja?

– Jag har funderat på Enebyberg eller Gribbylund, mest för att jag vill att mina barn ska få följa med sina kompisar, säger Jessika Ardai som besöker öppna förskola någon eller några dagar i veckan.

Kommunen har i dagarna börjat informera om det stundande skolvalet som ska göras i början av nästa år, då föräldrar får välja tre skolor där de vill att deras barn ska börja förskoleklass.

Jessika Ardai är även öppen till att ställa sitt barn i kö till friskolor. För att valmöjligheterna ska bli större.

– Står man i fler köer så ökar möjligheterna till att komma in. Jag arbetar själv i förskolan så vet att det är viktigt att stå i köer i god tid, säger hon.

Svårt att komma in

Oron över att få en bra förskoleklass är dock inte så stor. Men redan när hennes barn var under ett år ställde hon dem i kö till Engelska skolan.

– Jag vet hur svårt det är att komma in och det var därför jag valde att göra det. Sen har jag hört väldigt bra om skolan, men man vet ju inte hur tiderna förändras, säger hon.

Även Jennie Hagelin har ställt sitt barn i kö till Engelska skolan innan dotterns tvåårsdag. Hon tror att fler föräldrar gör det och berättar att diskussionen om att ställa sig i kö kom upp redan i mammagrupperna.

– Man vill ju ha störst chans att komma in på den skola som man valt. Det är inte för att hon måste gå på just den skolan, utan för att valmöjligheten ska finnas, säger hon.

Hon ser emellertid nackdelar med att ställa sitt barn
i kö så tidigt:

– De är orättvist för de barn som har föräldrar som vet om trycket eller väljer i tid. Sen finns det mycket som kan förändras, de kan byta rektor eller försämras.

Ingen oro. Mammorna Lena Johansson, Sandra Rohlin och Ulla- Marie Petterson litar på att kommunens skolor är lika bra som friskolorna. Foto: Maria Svensson

Hoppas på kommunen

Men alla föräldrar på öppna förskolan är inte positiva till att ställa sitt barn i kö till friskolor i tidig ålder, utan lägger sin tro till kommunen.

– Jag känner ingen oro över att våra barn inte ska få den skola de vill- och då tänker jag kommunal skola. Jag har inte hört att skillnaden ska vara så stor och jag har ett förtroende för våra kommunala skolor, säger mamman Sandra Rohlin och tillägger.

– Hade jag bott i en annan kommun så hade jag kanske varit oroad, säger hon.

Rektor Ms Gina Ericsson på Internationella Engelska Skolan Täby är väl medveten om köerna och säger att det här året inte kommer att vara annorlunda.

– Vår skola är alltid full och vi vet att det är hård konkurrens om platserna. Det enda vi kan göra för att få fler familjer att få en plats är att öppna fler skolor och erbjuda fler skolplatser. De senaste fem åren har IES öppnat 13 nya skolor, åtta av dem ligger i Storstockholmsområdet.

Hon berättar även att de förra året ändrade reglerna för när barnen fick ställas i kö. För att göra kösystemet mer rättvist. Man får enligt det nya systemet inte ställa sin barn i kö de året som de föds.

– Vi gör detta för att säkerställa att kön fortsätter att vara rättvis. Men i alla kösystem är det en bra ide att säkra din plats tidigt, så mitt råd till föräldrar är att inte vänta för länge, säger hon.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt