Håller inte med. En tiondel av personalen har på kort tid lämnat Sofiaskolan. Rektor Karin Ekstrand säger sig inte känna igen lågstadielärarnas missnöje. Foto: Anna Sandqvist

Föräldrar oroliga efter personalflykt från skola på Södermalm

Under våren har fjorton anställda på Sofiaskolan sagt upp sig, vilket skapat oro bland föräldrar. Lärarna uppger att de inte fått tillräckligt stöd från ledningen.

  • Publicerad 16:25, 18 maj 2017

Flera föräldrar till barn i årskurs två och tre på Sofiaskolan är oroliga. Detta eftersom hela sju lärare och fyra fritidspedagoger, såväl som skolans psykolog, kurator och skolsköterska, har sagt upp sig. Och det bara under vårterminen.

En förälder, som vill vara anonym, fick reda på i förra veckan att läraren till hennes barn skulle sluta. När hon sedan pratade med andra föräldrar visade det sig så gott som alla lärare i årskurs två skulle försvinna efter sommaren.

– Det är klart att man blir orolig, säger föräldern.

Här är grundskolorna i Stockholm som går back

Rektor Karin Ekstrand, som är nytillträdd sedan ett och ett halvt år tillbaka, skickade ut ett informationsmejl till föräldrarna under onsdagen. Här hänvisar hon till att uppsägningarna beror på naturliga skäl, lärare som vill slippa pendla och liknande.

"Slutar av privata skäl"

Men senare under onsdagen skickade även sex av de lärare som säger upp sig ut ett eget mejl. Här skriver de att de upplever att det varit svårt att komma i kontakt med rektorn "som sällan är nåbar". De uppger också att hälsoteamet inte är fulltaligt och fungerande, vilket är problematiskt då de har elever som behöver extra stöd.

"Vi har påtalat detta för vår ledning upprepade gånger. Vi upplever alltså att vår verksamhet inte får det stöd den behöver" skriver lärarna.

Men rektor Karin Ekstrand säger sig inte känna igen lågstadielärarnas missnöje.

– De som slutar nu har alla uppgett privata skäl. Det är en person som uttryckt missnöje med vårt nya arbetssätt, att vi har slutat med ämneslärare vilket gör att barnen istället har samma lärare i flera olika ämnen.

Ser du någon anledning till självkritik när det gäller stöd och ledning?

– Nej, jag är aldrig borta från skolan, jag är här på plats jämt och när jag inte är det finns det flera biträdande rektorer. Jag är öppen för olika synpunkter, men har inte hört något missnöje.

"Blir en härlig nystart"

Karin Ekstrand säger också att hälsoteamet är fulltaligt, och att övriga vakanta lärar- och fritidspedagogtjänster också har tillsatts.

– Vi lyssnar in och försöker ständigt utveckla och justera. Men jag ser fram emot hösten, vårt nya arbetssätt kommer innebära mer studiero för eleverna. Det kommer bli en härlig nystart.

Hård kritik mot enkät om skolmat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.