Föräldrar på Östermalm oroas över stora förskolegrupper. Nu försöker de påverka politikerna. Fr.v. Maria Antonsson ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd som frågas ut av Erika Wegener. På bänken sitter Fredrik Lindgren, Linnéa Hagströmer, Ellinor Strömstedt och Anna Bellucci Foto: Maja Brand

Föräldrar pressade politikerna om förskolan

Under torsdagen höll Östermalms stadsdelsnämnd ett möte i Östermalmsskolan. På plats fanns fem oroade föräldrar som vill göra heltidsregeln till en valfråga.

  • Publicerad 06:23, 16 mar 2018

– Vi representerar ett stort antal föräldrar som är oroliga för tryggheten och säkerheten för våra barn.

Vi befinner oss i aulan på Östermalmsskolan och orden kommer från Erika Wegener. Hon är en av fem föräldrar som finns på plats under allmänhetens frågestund för att ställa politikerna mot väggen. Liksom de andra har hon barn på Läkarvillan i Stadions förskoleenhet och nu beskriver hon hur det tillkommer allt fler barn utan att nya resurser tillsätts. Anledningen till den negativa förändringen är den regel som infördes i Stockholm 2017 och som ger barn till föräldralediga rätt att vara heltid på förskolan.

Lite senare tar en annan av föräldrarna, Ellinor Strömstedt, till orda.

– Det har blivit 100 timmar extra i veckan för personalen. Hur många timmar ska det vara innan det tillsätts resurser?

Frågan är ställd till Maria Antonsson (MP), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd. Hon medger att hon inte är insatt i det här specifika ärendet men tillägger att den situation som beskrivs inte är acceptabel.

– Men jag lovar att sätta mig in i det, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kort efter att den så kallade heltidsreformen infördes genomförde Stockholms stad en enkätundersökning som visade att Östermalm, tillsammans med Hägersten-Liljeholmen, hade störst ökning av heltidsbarn per avdelning. Enligt Erika Wegener, Anna Belluci, Ellinor Strömstedt, Linnéa Hagströmer och Fredrik Lindgren har det blivit en påtaglig skillnad.

– Läkarvillan har världens bästa personal, men vi ser både kortsiktiga och långsiktiga risker med reformen, säger Ellinor Strömstedt och nämner utsliten personal och barn som inte får det fokus de behöver som exempel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En av åhörarna denna torsdagskväll är stadsdelsnämndens vice ordförande Tobias Sjö (M).

– Det är jättebra att de kommer till mötet i kväll. De har på det här sättet möjlighet att påverka politiska beslut genom att bilda opinion och försöka förmedla den verklighet som de upplever, säger han.

För Ellinor och de andra föräldrarna är kampen långtifrån över.

– Vi hoppas att det här blir en valfråga, säger hon.

Innan ämnet avslutas och det är dags att gå vidare med nästa fråga skickar Fredrik Lindgren över en muntlig inbjudan.

– Jag skulle vilja bjuda in Maria Antonsson att komma ner i verkligheten och se hur våra barn och personalen har det, säger han.

Maria Antonsson replikerar med ett halvt löfte.

– Vi har pratat om att göra studiebesök och då är det kanske till er vi ska bege oss, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fest på Söder ska få fler att odla

Nyheter Här får barnen stoppa fingrarna i jord Det förbereds för en stor odlingsfest i Drakenbergsparken i höst.torsdag 19/7 16:33

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17