PROTEST. På demonstrationen utanför kommunhuset i dag pratade Selda Elcim, ordförande i sektion Botkyrka/Salem om oron hos förskolepersonal och föräldrar med Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Josefine Norman, till höger, är en av föräldrarna som drabbas av nedläggningen. Foto: Lotta Ljungberg/Privat

Föräldrar protesterar mot nattis-nedläggning

I dag protesterade ett tiotal föräldrar, förskolelärare och fackliga representanter utanför Botkyrkas kommunhus mot beslutet att stänga ner förskolornas "nattis"-verksamhet. Det här är sjuksköterskan och Storvretenbon Josefine Normans berättelse.

  • Publicerad 17:28, 8 apr 2019

​"Jag kommer bli tvungen att flytta eftersom jag måste bo i en kommun där jag kan få barnomsorg på obekväm arbetstid.

Jag jobbar som sjuksköterska inom vården och jag måste ibland jobba kväll, helger och ibland röda dagar. Ett sådant här beslut slår så hårt mot en ensamstående mamma som jag. När jag har jobbat natt på heltid har jag haft en god ekonomi, men nu när jag bara kan jobba dagtid förlorar jag all min natt-OB och det blir en jätteskillnad för mig.

Jag tycker det diskriminerar mot ensamstående kvinnor och mot folk med utländsk bakgrund som är tvungna att tacka nej till jobb som de annars skulle kunna få, på grund av att de inte kan få barnomsorg.

Nu är jag sjuksköterska och då är man eftertraktad på arbetsmarknaden, så för mig har det funnit möjlighet att byta jobb. Men är man undersköterska, eller jobbar inom äldreomsorgen eller har en timanställning så finns inte samma möjlighet.

Nu är det sagt att förskolan ska stänga 31 maj men det har fortfarande inte kunnat erbjuda en komplett lösning för de barn som är inskrivna. De tittar på lösningar, säger de."

Facket tar upp kampen för Botkyrkas nattis