Skadades. Thibo med sin syster Akiba och mamma Louise Lindquist Sassene. Foto: Eva Tonström

Föräldrar: Pulkabacken i Dalen är livsfarlig

Snart kommer snön och massa barn som vill åka pulka. Men nu varnar föräldrar för att Dalens pulkabacke är livsfarlig, eftersom barn kör rakt in i stolpar nära backen.

  • Publicerad 12:29, 6 nov 2018

Sexåriga Thibo Sassene springer nedför backen i Dalenparken och visar hur det gick till när han satt på sin åkmadrass i vintras och for rakt in i en lyktstolpe som står vid backens slut.

LADDA NER VÅR APPIphone eller Android

– Jag försökte bromsa med ena foten men det gick för fort så då slog jag i mitt ben så här, berättar han och visar hur benet böjdes åt sidan.

Rullstol i två månader

Olyckan skedde i februari i år när han var ute i parken med förskolan, som då hade ansvaret för honom. När han slutligen kom in till sjukhuset visade det sig att han brutit lårbenet. Efter operationen fick han sitta i rullstol i två månader.

– Vi hade tur i oturen att det ”bara” var benet han skadade den här gången, det hade lika gärna kunnat vara nacken eller ryggen, säger Thibos mamma Louise Lindquist Sassene.

Dalenbor toksågar upprustningen av allén

Hon, och flera andra Dalenbor, är kritiska till att staden inte har täckt stolpar och staket, som står vid pulkabacken, med madrasser.

– Vi är många som har sagt till om det här men det händer inget. Flera barn har gjort sig illa, säger hon.   

LADDA NER VÅR APPIphone eller Android

Även parkour-redskapen skulle behöva vadderas vintertid, menar flera föräldrar, eftersom barnen åker på olika platser från det lilla berget som ligger i parken.  

Ska åtgärdas

Pierre Persson, ansvarig för lokal- och stadsmiljö i Enskede-Årsta-Vantör, säger att han fick reda på problemet första gången på det öppna mötet som hölls i Dalen i september.

– Då handlade det om parkour-redskapen. Att någon skulle åka in i stängslet runt fotbollsplan och stolparna är nytt för mig. Jag ska självklart kolla upp även detta och åtgärda. Just nu håller vi på och utreder vad vi ska göra för att förhindra skador i framtiden, säger och tillägger att det är olyckligt att flera barn har gjort sig illa.  

Nu är Thibo så gott som återställd. Den 19 november ska han genomgå en ny operation för att ta ut de fyra spikar som sitter i benet. Men han kommer fortsätta att åka i Dalens pulkabacke.

– Ja, fast inte på madrass. Det får bli stjärtlapp, pulka eller snowracer då, säger han.

Bild från i våras när Thibo tvingades sitta i rullstol. Foto: Privat

Domen: Grönt ljus för modulhus i Hägersten

Nyheter Grannar får nej av domstol Mark- och miljödomstolen ger staden rätt att bygga modulhus i Mellanbergsparken i Hägerstensåsen.onsdag 24/4 14:31

Dags att tycka till om Skarpnäcks nya förskola

Nyheter Ska ersätta flera av dagens förskolor En ny planerad förskola vid Horisontvägen i Skarpnäck med sex avdelningar ska ersätta flera av dagens befintliga förskolor. Nu inleds samrådet.onsdag 24/4 13:47