KRITIK. Marianne Damström Gerebens besök i Bergshamraskolan har orsakat kritik. Foto: Arkiv

Föräldrar rasar mot politikerbesök

Det blågröna styrets ledande skolpolitiker Marianne Damström Gereben (L) besökte nyligen elevrådet i Bergshamraskolan för att informera om högstadiets nedläggning – utan att föräldrarna informerats. Besöket har orsakat protester bland föräldrarna.

  • Publicerad 07:16, 11 mar 2019

Det är inte min sak att informera föräldrarna.

Flera föräldrar har reagerat starkt på besöket som man ser som ett försök att påverka barnen. Många elever ska, enligt föräldrarna, inte ens ha uppfattat att det var en politiker som berättade om motiven bakom beslutet och framtiden för Bergshamraskolans högstadium.

En mamma berättar att hennes dotter kände igen besökarna från det tidigare mötet där föräldrarna mötte politikerna.

”Annars hade hon inte vetat att det var politiker”, skriver hon.

Andra föräldrar anser att informationen till eleverna snarare var att se som en partsinlaga:

”Det är helt sanslöst. Min dotter frågade varför jag och många andra säger en sak, men dom i skolan en annan”, skriver en förälder på sociala medier.

”Riktigt fult hanterat”, skriver en annan upprörd Bergshamrabo.

Kommunalrådet Marianne Damström (L), ordförande i skolnämnden, har svårt att förstå upprördheten över hennes besök i skolan.

– Jag blev kontaktad av en representant för elevrådet. Och om elevrådet bjuder in mig så kommer jag. Enligt de uppgifter jag fick skulle informationen få okej och gå genom mentorerna.

– Det är inte min sak att informera föräldrarna. Det är i så fall skolans uppgift, säger Marianne Damström Gereben och påpekar att både biträdande rektor och en lärare var med vid mötet med eleverna.

Hon fick inget intryck av att eleverna inte kände till vem som kom på besök.

– Jag mötte ett 20-tal representanter från olika klasser som alla var väl förberedda med frågor.

Striden om högstadiet

Enligt den skolförjningsplan som togs av Solna stad i februari ska Bergshamraskolans högstadium läggas ner till höstterminen 2021.

Samtidigt har privata Raoul Wallenberskolan fått klartecken att starta ett högstadium i Bagartorp.

Nedläggningen av högstadiet i Bergshamraskolan har orsakat en storm av protester bland de boende i stadsdelen. Bland annat har Miljöpartiets Tobias Östberg avsagt sig alla politiska uppdrag.
 

Stockholm Direkt