För Levon innebär öppna förskolan i Alby en trygg plats där han kan knyta an till andra barn, något som inte varit lätt på de andra förskolorna i Hallunda eller Fittja, menar mamma Annette. Foto: Albin Tingstedt

Föräldrar rasar mot stängningsbeslutet i Alby

Beskedet om öppna förskolan i Alby kom som en chock för föräldrarna. Ingen är glad över beslutet. "Det är inte alltid lätt att hitta något som funkar, och jag känner inte att någon av de andra två alternativen funkar för oss", säger en mamma.

  • Publicerad 18:30, 28 jan 2020

Det är inte alltid lätt att hitta något som funkar

Klockan visar halv tolv när Ingrid ringer i en liten klocka.

– Det signalerar att det är dags för sångstunden, som vi har varje dag, säger hon.

Hon är en av två som arbetar på den öppna förskolan i Alby.

Kort därpå har hon, kollegan Tayana, flera barn och mammor samlats i en cirkel på golvet och alla tar i från tårna när de sjunger för glatta livet.

Det är bara ett av alla inslag som föräldrar och barn får uppleva på den öppna förskolan i Alby. Men snart kan det vara slut på det. I veckan blev det känt att mittenmajoriteten i Botkyrka kommun vill stänga den öppna förskolan i Alby för att spara pengar. Istället hänvisar man till verksamheterna i Hallunda eller Fittja.

Öppna förskolan i Alby tvingas stänga

"Här känner man sig trygg"

För föräldrarna på öppna förskolan i Alby kom beskedet i dag.

En klar försämring, tycker många av dem och menar att gemenskapen som finns i Alby är speciell.

– Alla som kommer här, oavsett om man är ny eller har varit här flera gånger, tar hand om varandra och varandras barn. Så känner jag inte att det har varit på de andra öppna förskolorna jag har varit på, säger Annette Bomgren.

Hon är här med sonen Levon, och hit har de gått i tio månader, sedan han var i princip nyfödd. Men när öppna förskolan i Alby lägger ned, kommer de inte söka sig vidare till någon av de andra två i norra Botkyrka.

– Det är inte alltid lätt att hitta något som funkar, och jag känner inte att någon av de andra två alternativen funkar för oss. Ändå bor vi mittemellan Fittja och Alby. Då är det väldigt tråkigt att det stänger, säger hon.

Almina och mamma Birsel kommer till öppna förskolan i Alby så ofta de kan, vilket är några gånger i veckan. När de stänger kommer de fortsätta i Hallunda eller Fittja, men inte lika ofta som nu. Foto: Albin Tingstedt

Här känner man sig trygg

För fyrbarnsmamman Birsel Gultekin betyder den öppna förskolan i Alby mycket. Dels för att alla av hennes fyra barn fick spendera sin första tid här, men även för att hon själv var här som liten. Totalt får hon det till 22 år på öppna förskolan i Alby. Idag är hon här med sin yngsta dotter Almina.

– Här känner man sig trygg. Personalen är trevlig och jag vill helst ha kvar dem och förskolan i Alby. Jag har testat att gå till både Fittja och Hallunda, men det känns inte lika bra som här, säger hon.

Birsel tror att hon kommer att fortsätta gå till öppna förskolan i Fittja eller Hallunda när Alby lägger ned, men inte alls lika ofta som nu.

Stänger i sommar

På plats är också Frida Jonasson, enhetschef på förebyggarenheten på kommunen. Hon är den som ansvarar för öppna förskolan i Botkyrka.

– För vissa föräldrar som fick veta om ihopslagningen idag kom beskedet som en överraskning. Vi ska finnas där och hjälpa dem att hitta till de andra öppna förskolorna, säger hon.

Hur ska det gå till?

– Vi kommer att fysiskt ta oss till de andra öppna förskolorna tillsammans med barn och föräldrar under våren och sommaren. Detta för att de ska få möjlighet att bekanta sig med verksamheten där.

Den sista augusti har kommunen räknat med att den öppna förskolan i Alby ska vara stängd.

Stänger. Den sista augusti räknar kommunen med att den öppna förskolan i Alby stänger. Istället hänvisar man till Fittja eller Hallunda. Foto: Albin Tingstedt