Kritisk. Tommy Lindström, ordförande i Föräldraalliansen i Stockholm, är kritisk till en regellista för föräldrar i alla stadens skolor. "De ger arga föräldrar och ingen samverkan" säger han. Foto: Ylva Bergman

Föräldrar rasar mot uppfostrande skolregler

En uppfostrande regellista ökar klyftan mellan föräldrar och skolan. Stämplas alla ifrågasättande föräldrar som “besvärliga” slår det hårt mot barn som har det tufft i skolan. Det anser Föräldraalliansen.

  • Publicerad 11:46, 18 okt 2017

Påstridiga föräldrar som lägger sig i undervisningen och hör av sig med arga mejl till lärare har setts som ett så stort problem att staden tagit fram en regellista för föräldrar. Den skulle gälla på alla kommunala grundskolor men drogs tillbaka i sista stund.

AVSLÖJAR: Stadens nya skolregler skulle uppfostra föräldrar

Bra, anser Tommy Lindström, ordförande i Föräldraalliansen i Stockholm, en organisation för föräldrar och föräldraföreningar.

"Ger arga föräldrar"

Förväntningarna som listas, som att föräldrar ska möta personal med respekt, lita på att skolan arbetar professionellt och respektera betygssättning, är visserligen självklarheter, anser han.

Men att från centralt håll skicka ut en regellista tycker Tommy Lindström sänder en tydlig signal till föräldrarna: Skolorna och staden är missnöjda med er och felet är ert om skolan misslyckas med sitt uppdrag.

– En sån här lista skulle ge arga föräldrar och ingen samverkan. Då ställs krav mot krav och polariseringen mellan skolan och föräldrar skulle bli oerhört mycket starkare, säger han.

De stora förlorarna på en sån utveckling är barn som är i behov av stöd, inte de barn vars föräldrar ringer och skäller om betyg eller kräver ledigt för långa utlandssemestrar, enligt Tommy Lindström.

Läraren till innerstans föräldrar: era överdrivna krav förstör för skolan

Risken: Alla föräldrar stängs ute

– De föräldrarna är få och finns ofta på resursstarka skolor i mer socioekonomiskt gynnade områden. De barnen tillhör oftast inte de som behöver stöd för att klara målen. Men för barn i behov av stöd och anpassningar är det vitalt med en dialog och samverkan med hemmen. Föräldrarna känner sina barn och är en viktig resurs, säger han.

Han varnar för att en generaliserad bild av föräldrar som lägger sig i för mycket slår mot just de här barnen när deras föräldrar också stängs ute från skolan.

Men ska inte skolan kunna markera mot föräldrar går över gränsen då?

– Jo, men ett argt mejl skickat mitt i natten skulle inte ha skickats om det funnits en bra kommunikation från början. Då har skolan misslyckats långt innan. Har man tidigt en bra kommunikation så går det lätt att identifiera hur samverkan med olika föräldrar ska se ut, säger Tommy Lindström.

Så här formulerades stadens förväntningar på föräldrarna i våras. Nu är det klart att det aldrig kommer antas.

Carsten Bräutigam med sonen Maxx, 8 år. Foto: Ylva Bergman

"Det är ingenting som ska behöva påpekas"

Carsten Bräutigam med sonen Maxx, 8 år som går i tvåan på fristående Tyska skolan i Gamla stan, anser att regellistans punkter är självklarheter.

– Det är ingenting som ska behöva påpekas. På våran skolan är lärare tydliga med att de vill att vi mejlar dem och inbjuder verkligen till att vi ska höra av oss. Jag tror nästan att de vill att vi engagerar oss mer än idag. Jag tycker det är en bra ömsesidig dialog, säger Carsten Bräutigam.

Om skolorna anser att det finns ett behov är det bra om regler kommuniceras, anser han.

– Men om ett sånt här dokument verkligen behövs tycker jag att staden ska skicka ut det här. Skolan ska erbjuda en bra utbildning men ska inte behöva ge höga betyg eller vara överdrivet trevlig bara för att föräldrar kräver det, säger Carsten Bräutigam.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.