Utvecklande. Öppna förskolan är bra för både föräldrar och barn, menar många föräldrar. Foto: Mikael Andersson

Föräldrar: Rör inte öppna förskolan

Förra veckan rapporterade vi att en av tre öppna förskolor i Danderyd kan tvingas stänga när utbildningsnämnden måste spara. Ett förslag som besökarna är kritiska mot.

  • Publicerad 11:43, 24 maj 2019

Förslaget kom i förra veckan från utbildningsnämnden, som liksom Danderyds andra nämnder ska spara.

På förslag finns att antingen lägga ner öppna förskolan i Danderyd eller i Stocksund, medan den tredje i Enebyberg omfattas av en annan budget och därför inte finns med i förslaget.

LÄS ÄVEN: Öppna förskolan i Danderyd kan läggas ner

Ett förslag till beslut som besökarna på Danderyds öppna förskola är kritiska mot.

– Öppna förskolan är ett fantastiskt sätt att knyta kontakter med andra. Om den inte fanns skulle nog många sitta mer själva med sina barn. Det är ovärderligt det här, säger Josephine Kolare Savard.

Hon menar att en av fördelarna är att föräldrar får se sina barn interagera med andra.

– Om man ser att ens barn är blygt, ja då kan man försöka träffa mer kompisar.

En sak som inte kommit fram i debatten, menar Josephine, är att personalen är så kunnig.

– En vän till mig hade ett barn som inte sov bra, och då stöttade personalen, kom med tips och kunde hänvisa till psykologer. Min vän blev hjälpt.

Protesterar. Christina Lindberg med barnen Svante och Vendela startade protesterna mot att stänga en öppna förskolan i Danderyd. Foto: Mikael Andersson

Utvecklande. Öppna förskolan är bra för både föräldrar och barn, menar många föräldrar. Foto: Mikael Andersson

Debatt på nätet

Christina Lindberg är mamman som dragit igång debatten på nätet. Hon menar att öppna förskolan faktiskt kan spara pengar åt kommunen.

– Det är många som är hemma upp till två år, men om inte öppna förskolan fanns kanske de skulle låta barnet börja i förskolan tidigare och då ta upp en förskoleplats istället, säger Christina.

Hon berättar också att de flesta i hennes mammagrupp bor i lägenhet, och har alltså svårt att få plats med en hel grupp hemma. Därför blir öppna förskolan den bästa mötesplatsen för dem under föräldraledigheten.

– Jag har varit här varje dag med min son, det är ovärderligt. Jag känner mig trygg här och min son har utvecklats, han ser vad andra barn gör och tar efter när vi kommit hem, säger Anna Mellgren, som är nyinflyttade i kommunen sedan ett år tillbaka.

Mengmeng Zhang, som flyttat till Danderyd från Kina, lyfter också att öppna förskolan är ett bra sätt för invandrade småbarnsföräldrar att komma in i det nya samhället.

– Jag har lärt mig svenska barnsånger här och barnen kommer in i den svenska kulturen. I Kina har vi inte haft mötesplatser på det här sättet, men nu har det öppnats i större städer. De tar efter Europa – och så ska Sverige gå åt andra hållet, säger Mengmeng.

Förskollärare: "Erbjuder bra kvalitet"

En del i motiveringen bakom förslaget, är att Danderyds öppna förskolor visar på ett lågt besöksantal. Men det vänder sig Gudrun Ekenstam, förskollärare på öppna förskolan, mot.

– Politikerna säger att vi har lågt besöksantal men det går upp och ner. Vi erbjuder bra kvalitet oavsett antal besökare. Kvantitet går att mäta men kvalitet syns inte i statistiken, säger hon.

"Har förståelse"

Utbildningsnämndens ordförande Monica Renstig (L) bemöter kritiken från de som vill ha kvar öppna förskolan så här:

– Jag har all förståelse för att föräldrar som nyttjar öppna förskolan vill ha den kvar, och den fyller en viktig funktion för föräldralediga eller hemma-föräldrar. Men vår kommun är liten och det går att ta sig med bil eller buss till öppna förskolorna – barnvagnar får ju dessutom åka gratis på bussen.

Hon säger också att kommunens verksamhetsansvariga besöker öppna förskolan kontinuerligt.

– Det är på hennes information samt den offentliga besöksstatistiken som vi fattat beslut i nämnden att gå vidare med detta förslag på effektivisering, säger Monica Renstig.

Ärendet avgörs i kommunstyrelsen den 11 juni.

Stockholm Direkt