Föräldrarna Susanne Nylén och Karolina Hülphers letar nu tillsammans med resten av vårdnadshavarna efter nya lokaler till förskolan. Foto: Anton Kyhlbäck

Föräldrar tar strid för förskolan

Föräldrarna till de 23 barn som går på förskolan Bergendal engagerar sig nu för att rädda verksamheten som, med kort varsel, måste flytta ut ur lokalen.

  • Publicerad 13:30, 22 maj 2019

Jag kan förstå att man känner så

Förskolan Bergendal i Edsberg ska bli konferensanläggning.

Det beskedet kom som en blixt från klar himmel då fackförbundet TCO:s styrelse för Bergendal meddelade att förskoleverksamheten ska läggas ner och att vårdnadshavare med pedagoger får upp till två månader på sig att flytta ut.

Beslutet togs i april, och föräldrarna fick beskedet i maj.

Susanne Nylén, förälder till två barn på skolan, menar att det hela borde skötts bättre.

– Det är ju barn vi har att göra med här. De borde varit lyhörda för föräldrarna och inte mörkat sitt beslut, säger hon till SollentunaDirekt.

Karolina Hülphers har också barn på skolan, och instämmer i kritiken:

– En avvecklingsplan i god tid så att man hunnit med förslag på hur vi kan hitta en ny lokal, men framförallt varit villiga till att föra en dialog om beslutet, säger hon.

Sammanlagt är det ett 40-tal föräldrar, till de 23 barnen på förskolan, som engagerar sig i striden och med förhoppningen att kunna driva vidare verksamheten i nya lokaler. TCO har inte ändrat villkoren sedan beslutet togs i april.

Omtyckt skola

Den fristående skolan Bergendal, i Sjöberg, har varit verksam sedan 1989. Skolan ligger på fackförbundet TCO:s fastighet, som varit en plats för konferenser ända bak till 40-talet.

Soley Aksöz Lithborn (M), utbildningsnämndens ordförande, kommenterar händelsen:

– Det känns väldigt synd. Många vårdnadshavare har varit mycket upprörda efter de annars varit nöjda med förskolan på Bergendals, säger hon till SollentunaDirekt.

Totalt 6 pedagoger berörs av beslutet.

Soley Aksöz Lithborn säger att det finns platser för barnen i närområdet.

– Vi ska nu försöka hitta bra alternativ, men sedan är det upp till föräldrarna vad de vill välja, säger hon.

Både pedagoger och anställda har påverkats starkt av beslutet.

För närvarande pågår MBL-förhandlingar med personalen på skolan, som avböjer att kommentera. En vikarie har tagits in på skolan, till följd av beslutet, och varken personal eller vårdnadshavare ska fått kännedom om beslutet förrän under våren.

Letar efter lokaler

Föräldrarna har hoppats på gensvar från ägarna.

Bergendal Meeting har fått två frågor. Om längre tidsfrist, för att hitta nya lokaler, eller om möjligheten att ta över verksamheten med en annan aktör i Bergendal.

Är det möjligt att förlänga tidsperioden för uppsägning av verksamheten, som flera berörda har föreslagit, för att ge vårdnadshavare och anställda mer tid?

– I dagsläget, nej, säger Key Dolk, vd för Bergendal Meeting.

Varför?

– Vi tror på en kort process. Långa, utdragna beslutsprocesser har en tendens att skapa osäkerhet och påverka verksamheten negativt, säger hon.

Vårdnadshavarna håller inte med om det.

– Jag kan förstå att man känner så, säger Key Dolk.

Den 31 juli ska förskolan vara utrymd.

Susanne Nylén och Karolina Hülphers menar att det skötts under all kritik.

Men det finns förskoleplatser i Edsberg?

– Ja, men det här är en liten förskola i ett naturskönt område, där barnen kan röra sig fritt med stort fokus på natur och miljö. Alternativet är en förskola med många barn som ligger i ett industriområde, inget ont om det, men det är inte något som vi har valt, säger Karolina Hülphers, och tillägger:

– Att rycka upp barnen från kompisar, pedagoger och deras miljö, strider verkligen mot alla humana aspekter. Barnen blir så otroligt lidande.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu borrar man för Sjösportcentret

Nyheter Etapp 1 är inledd vid Norrviken Planerna för Sjösportcentret börjar ta from. Första etappen inleddes i veckan då det började borras i marken för att studera förutsättningarna för de nya byggnaderna.söndag 22/9 10:00

Edsvik konsthall har stängt portarna

Nyheter Konsthallschefen: "Vi är stolta över det vi har gjort." Klockan fyra på fredagen stängdes portarna till Edsviks konsthall. Nu börjar ett nytt kapitel för konsten i norra Stockholm, och konsthallschefen Ricardo Donoso.fredag 20/9 16:33

Här ska 2000 hyresrätter säljas

Nyheter Kommunen söker köpare Konsultföretaget Svefa har fått uppdraget att under hösten hitta en köpare till Sollentunahems hyresrätter i Rotebro. På torsdag hålls första informationsmötet med hyresgästerna.onsdag 18/9 10:26
Stockholm Direkt