Föräldrarna Susanne Nylén och Karolina Hülphers letar nu tillsammans med resten av vårdnadshavarna efter nya lokaler till förskolan. Foto: Anton Kyhlbäck

Föräldrar tar strid för förskolan

Föräldrarna till de 23 barn som går på förskolan Bergendal engagerar sig nu för att rädda verksamheten som, med kort varsel, måste flytta ut ur lokalen.

  • Publicerad 13:30, 22 maj 2019

Jag kan förstå att man känner så

Förskolan Bergendal i Edsberg ska bli konferensanläggning.

Det beskedet kom som en blixt från klar himmel då fackförbundet TCO:s styrelse för Bergendal meddelade att förskoleverksamheten ska läggas ner och att vårdnadshavare med pedagoger får upp till två månader på sig att flytta ut.

Beslutet togs i april, och föräldrarna fick beskedet i maj.

Susanne Nylén, förälder till två barn på skolan, menar att det hela borde skötts bättre.

– Det är ju barn vi har att göra med här. De borde varit lyhörda för föräldrarna och inte mörkat sitt beslut, säger hon till SollentunaDirekt.

Karolina Hülphers har också barn på skolan, och instämmer i kritiken:

– En avvecklingsplan i god tid så att man hunnit med förslag på hur vi kan hitta en ny lokal, men framförallt varit villiga till att föra en dialog om beslutet, säger hon.

Sammanlagt är det ett 40-tal föräldrar, till de 23 barnen på förskolan, som engagerar sig i striden och med förhoppningen att kunna driva vidare verksamheten i nya lokaler. TCO har inte ändrat villkoren sedan beslutet togs i april.

Omtyckt skola

Den fristående skolan Bergendal, i Sjöberg, har varit verksam sedan 1989. Skolan ligger på fackförbundet TCO:s fastighet, som varit en plats för konferenser ända bak till 40-talet.

Soley Aksöz Lithborn (M), utbildningsnämndens ordförande, kommenterar händelsen:

– Det känns väldigt synd. Många vårdnadshavare har varit mycket upprörda efter de annars varit nöjda med förskolan på Bergendals, säger hon till SollentunaDirekt.

Totalt 6 pedagoger berörs av beslutet.

Soley Aksöz Lithborn säger att det finns platser för barnen i närområdet.

– Vi ska nu försöka hitta bra alternativ, men sedan är det upp till föräldrarna vad de vill välja, säger hon.

Både pedagoger och anställda har påverkats starkt av beslutet.

För närvarande pågår MBL-förhandlingar med personalen på skolan, som avböjer att kommentera. En vikarie har tagits in på skolan, till följd av beslutet, och varken personal eller vårdnadshavare ska fått kännedom om beslutet förrän under våren.

Letar efter lokaler

Föräldrarna har hoppats på gensvar från ägarna.

Bergendal Meeting har fått två frågor. Om längre tidsfrist, för att hitta nya lokaler, eller om möjligheten att ta över verksamheten med en annan aktör i Bergendal.

Är det möjligt att förlänga tidsperioden för uppsägning av verksamheten, som flera berörda har föreslagit, för att ge vårdnadshavare och anställda mer tid?

– I dagsläget, nej, säger Key Dolk, vd för Bergendal Meeting.

Varför?

– Vi tror på en kort process. Långa, utdragna beslutsprocesser har en tendens att skapa osäkerhet och påverka verksamheten negativt, säger hon.

Vårdnadshavarna håller inte med om det.

– Jag kan förstå att man känner så, säger Key Dolk.

Den 31 juli ska förskolan vara utrymd.

Susanne Nylén och Karolina Hülphers menar att det skötts under all kritik.

Men det finns förskoleplatser i Edsberg?

– Ja, men det här är en liten förskola i ett naturskönt område, där barnen kan röra sig fritt med stort fokus på natur och miljö. Alternativet är en förskola med många barn som ligger i ett industriområde, inget ont om det, men det är inte något som vi har valt, säger Karolina Hülphers, och tillägger:

– Att rycka upp barnen från kompisar, pedagoger och deras miljö, strider verkligen mot alla humana aspekter. Barnen blir så otroligt lidande.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03

Unga får hjälp att hitta rätt bana

Nyheter Projektledaren: "Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna" Möjligheternas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjligheternas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.tisdag 25/6 11:12

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt