UTSLÄNGDA. Föräldrar som försökte se sina barns luciafirande i Engelbrektskyrkan blev utslängda. Genrebild. Foto: Mostphotos

Föräldrar utslängda från kyrka på lucia

Föräldrar som struntade i närvaroförbudet i kyrkan för att se sina barns luciafirande blev utslängda av skolans rektor. "Det var ju flera tomma bänkrader", protesterar en förälder.

  • Publicerad 16:03, 13 dec 2017

Tidigare idag hade Engelbrektsskolan förlagt sitt årliga luciafirande i pampiga Engelbrektskyrkan.

Skolledningen hade i god tid innan informerat föräldrar och anhöriga om att firandet endast var till för elever. Anledningen sades vara säkerhetsskäl.

Trots det var det många föräldrar som trotsade skolans riktlinjer och smög sig in i kyrkan.

– Det är ju så vackert när barnen sjunger på lucia och eftersom kyrkan inte var full förstår jag inte problemet, säger en förälder.

Men problem blev det. Personal från skolan upptäckte föräldrarna och krävde att de omgående skulle lämna lokalen. När de vägrade kom skolans rektor fram och beordrade dem att genast resa sig ur kyrkbänken.

– Han sa ”Ni ska ut härifrån, NU!”. Vi var sex, sju föräldrar som portades och blev utslängda ur kyrkan. Detta på självaste lucia! Men vi såg att det gömde sig fler föräldrar som hukade på andra rader, säger en förälder som vill vara anonym.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt skolans rektor Tomas Hultquist fick inte föräldrar närvara eftersom brandmyndigheterna har beslutat om en begränsning av antalet personer som får vistas samtidigt i Engelbrektskyrkan.

"Det förklarade vi också för de föräldrar som ändå ville komma in i kyrkan och som vi tråkigt nog behövde stoppa i dörren", förklarar han i ett mejl.

Nonsens, enligt de utslängda föräldrarna.

– Nej. Det var ju flera tomma bänkrader. Kyrkan var absolut inte fullsatt. Att bli utslängd från kyrkan i juletider känns otroligt fel. Jag känner en enorm sorg och besvikelse, säger föräldern.

Föräldrar stängs ute från luciafirande

Annelie Lowén är kyrkoherde och arbetsmiljöansvarig på Engelbrektskyrkan. Enligt henne får kyrkan ta in 912 personer. 857 stycken var på plats under luciafirandet.

– Jag såg bara till att det inte var för många personer i kyrkan. Men jag har ingen koll på vilka som var lärare och vilka som var föräldrar. Det fanns en hel del vuxna här, säger hon.

Föräldrarna som blev utslängda känner sig ledsna och kränkta.

– Lucia är en så vacker tradition som nu bli förstörd. Lucia och jul handlar om värme, kärlek och gemenskap, och att man ska samlas tillsammans i guds hus, men nu blir det snarare att man skiljs åt.

Att föräldrar gör allt för att se luciatåget är inte konstigt, enligt föräldern.

– Det är så vacker att se barn sjunga i juletider. För vem ska barnen sjunga för om inte vi får vara där?

Förra året fick inte föräldrar närvara på Engelbrektsskolans luciafirandet heller. Då lyckades 60-70 personer ändå stanna kvar i kyrkan och se sina barn i luciatåget. Hur många som lyckade gömma sig i kyrkan i år är oklart.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.