Den 24 oktober höll föräldrarna en manifestation under parollen "Utred bättre". Imorgon anordnas en ny manifestation utanför kommunhuset. Henrik Thunes (M) påtalar att det finns många fördelar med en samlokalisering. Foto: Anton Kyhlbäck/Pauline Cederblad

Föräldrar vill folkomrösta om skolbeslut

Föräldrar bakom upproret "Utred bättre" vill starta en folkomröstning om Eriksbergsskolans framtid.

  • Publicerad 16:40, 20 nov 2019

För en månad sedan blev det känt att planerna på en ombyggnation av Eriksbergsskolan kan stoppas. Frågan har väckt engagemang bland vårdnadshavare. Nu planerar en grupp föräldrar att driva fram en folkomröstning i frågan.

Föräldern Ida-Maria Sintorn är huvudman till initiativet.

– Om de klubbar igenom det här så kommer vi driva frågan vidare. Politikerna har inte lyssnat, och alla våra frågor kvarstår, säger hon.

Folkomröstning

För att en folkomröstning ska initieras behövs underskrifter från minst 10 procent av alla röstberättigade i kommunen – ungefär 5 300 personer i Sollentuna. Ida–Maria Sintorn menar att det bör finnas ett stöd för det.

– Ja, det tror vi. Annars hade vi inte gjort det, säger hon.

Hur många är ni?

– Vi är en grupp tiotal familjer som är drivande, men har många med oss i periferin från båda skolorna.

Stor manifestation mot skolutredning

Ett rådgivande beslut

Folkomröstningar i Sverige är i regel vägledande och behöver inte följas med ett beslut enligt resultatet. Ett exempel är folkomröstningen om trängselskatt i Stockholm 2003 då 14 kommuner röstade nej till ett införandet.

Ida-Maria Sintorn menar dock att de vill göra en markering:

– Vi tycker att man borde veta bättre. Man behöver se långsiktigt och se vad man kan tjäna på att skapa nya trygga utbildningsplatser för våra minsta.

Imorgon röstar fullmäktige om beslutet att lägga ner Eriksbergsskolan från och med höstterminen 2020.

– Folkomröstning är ett demokratiskt verktyg och kommer vi till det läget i den här frågan, så får vi ta ställning till hur vi kommer att agera då, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande och tillägger:

– Utredningen visar att det inte finns tillräckligt elevunderlag för Eriksbergsskolan de närmsta tio åren och en samlokalisering med Helenelundsskolan innebär många fördelar. Därför tar vi nu ett sådant beslut.

Eriksbergsskolan kan upphöra efter flytt

Föräldrar kritiska till planen för Eriksbergsskolan

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu har nationaldagen spelats in

Nyheter Förinspelad video släpps den 6 juni Det blir ett nationaldagsfirande i Sollentuna. Under sex dagar har 150 personer spelat in ett förinspelat firande - som släpps den 6 juni. Maria Stadell är producenten bakom filmen.torsdag 28/5 16:30

Sollentunavallen med i tävling om finast IP

Nyheter "En plats för alla åldrar och alla nivåer" Förra veckan startade SportExpressen Föreningslivs tävlingen ”Sveriges finast IP”. En av kandidaterna är Sollentunavallen.torsdag 28/5 15:59

Skola förlorar sin engelskaprofil

Nyheter Byter namn till Turebergsskolan Sollentuna International School byter namn till Turebergsskolan och förlorar sin engelskaprofil. Utbildningskontoret meddelar att skolan har haft svårt att leva upp till profilen.torsdag 28/5 9:07
Stockholm Direkt