Samlade. Beskedet att förskolan Astrakanen måste flytta fick föräldrar och boende att gå samman mot flytten. Foto: Mikael Anderson

Föräldrar vill rädda förskolan Astrakanen

Förskolan Astrakanen i Hässelby måste flytta. Det beskedet fick föräldrar med barn på förskolan i maj. Nu har föräldrar och boende gått samman för att barnen ska få vara kvar.

  • Publicerad 16:32, 22 jun 2020

Beskedet kom som en chock.

I ett hus vid en lummig park, nära Astrakangatan i Hässelby, har förskolan Astrakanen legat sedan 1980-talet. Men i mitten av maj fick vårdnadshavare, med barn på Astrakanen, brev från stadsdelsförvaltningen om att förskolan måste flytta.

– Beskedet kom som en chock, det är en så fin verksamhet, säger Johanna Falk som har barn på förskolan.

En annan förälder, Elisabeth Josifidou, stod i kö i ett och ett halvt år innan hennes dotter fick en plats på Astrakanen.

– Hon har redan bytt förskola tre gånger, och här har hon inte ens varit i ett år, säger hon.

Erbjuds ny plats

Istället har barnen erbjudits plats på den nybyggda förskolan Kaprifolen, som ska stå klar i december 2020.

– Ingen har brytt sig om att fråga oss. Den nya förskolan är säkert bra, men det är så synd. Det här gör bara att villastan och Hässelby gård delas upp mer, säger Johanna Falk.

En av anledningarna till flytten är att Astrakanen inte ligger vid en bilväg. För att till exempel matleveranser ska nå fram till huset så måste de köra en ungefär 10 meter lång sträcka över en gångväg, vilket går emot regler kring hur leveranser ska gå till.

Smått för små. Astrakanen är en liten förskola med plats för 34 barn. Foto: Mikael Anderson

Kritiska. Förutom dålig kommunikation från förvaltningen har föräldrar och boende också riktat kritik mot att det inte finns något besked om vad det ska bli av lokalerna när förskolan flyttat ut. Foto: Mikael Anderson

"Har försökt vara tydliga"

Lokalerna måste också renoveras för att uppnå olika krav, och en ändring i detaljplanen måste till för att ordna en vändplan. För några år sedan gjorde SISAB, som förvaltar fastigheten, en utredning som landade i att det skulle bli för dyrt att fixa alla problem.

– För en förskola med två avdelningar blev det inte ekonomiskt försvarbart, säger Birgitta Thulén, avdelningschef för förskolor i Hässelby-Vällingby.

Så när det nu blev klart att det skulle finnas plats på Kaprifolen, blev det enklare att flytta barnen dit.

Borde inte föräldrarna informerats tidigare och fått en chans att påverka beslutet?

– Vi har försökt vara så tydliga som möjligt. Men det är svårt att gå ut och säga "vi kanske ska flytta", vi måste vänta tills det är helt klart att verksamheten kan flytta.

Föräldrar och boende har nu startat en namninsamling för att få stopp på flytten.

Beslut i ärendet kommer tas på stadsdelsnämndens sammanträde 25 juni, men ordförande Bo Arkelsten (M) tror att det är en liten chans att verksamheten får vara kvar på Astrakanen.

– Det är svårt att försvara att ha kvar en liten enhet som inte uppfyller kraven, när vi har en nybyggd förskola med rätt förutsättningar. Men stadsdelsdirektören ska ta fram ett underlag för vad det ska bli av lokalerna inför sammanträdet, så får vi ta ställning till det då, säger han.

Förskolan Kaprifolen

Är en ny förskola i Hässelby som ska stå klar i december 2020. Den ersätter förskolan Bikupan som brann ned 2015.

Kommer ha åtta avdelningar med plats för 144 elever.

Byggs vid Kaprifolvägen, nära Hässelby IP.

Vad som blir av Astrakanen när förskolan flyttar ut är idag oklart. Ansvaret för lokalerna ligger hos fastighetsägaren SISAB, som i dagsläget inte kan svara på hur de kommer att användas. Inte heller stadsdelsförvaltningen eller Bo Arkelsten (M) kan svara på frågan.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt