Föräldrarna nyckeln till rökfria barn

En chokladkalender, en biobiljett – och äran. Cassandra Lazarevic Moutou vann tredje pris i Sandbergska skolans tävling om att rita en antiröksymbol. Tobaksfria veckan pågår i hela landet och Sandbergska har satsat särskilt på att involvera föräldrarna. – Det är viktigt att ha ett restriktivt förhållningssätt, säger skolsköterskan Millan Limett.

  • Publicerad 17:00, 23 nov 2017

Flera Väsbyskolor uppmärksammar nu "tobaksfria veckan". Bland annat genom att ta fram egna antiröksymboler, som de har tryckt upp som pins.

Sandbergska började redan innan höstlovet med att ge eleverna i uppdrag att rita skolans symbol.

– I måndags, på tobaksfria veckans första dag, satt skolans affisch uppsatt när de kom på morgonen, berättar kommunens preventionssamordnare Caroline Ankarström.

Hon och två fältare var på plats på torsdagen för att trycka upp pins, dela ut armband och information och anordna en tipsrunda med tobakstema. Samt, för de äldre eleverna, sätta upp en "photo booth" där eleverna kan ta roliga selfies mot en antirökbakgrund och skicka till sina föräldrar eller lägga upp på Instagram.

– För att skapa dialog, förklarar hon.

Tobakstemat har lyfts in i undervisningen under veckan och brev har skickats ut till föräldrarna om att prata med sina barn om tobak.

– Deras inställning är väldigt viktig för att unga inte ska börja röka eller dricka alkohol, säger Caroline Ankarström.

Skolan har också bjudit in föräldrarna till en informationskväll med skolsköterskan och beroendecentrumet Mini-Maria.

– Mini-Maria lyfte fram att det är viktigt att ha ett restriktivt förhållningssätt, att säga nej till sin ungdom, säger skolsköterskan Millan Limett och fortsätter:

– Många föräldrar skyller ifrån sig och tänker "Nej, inte mitt barn". Men det händer mycket som föräldrarna inte vet om.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Skolbiblioteken i Väsby helt utan bibliotekarie

Nyheter "Skolornas pressade ekonomi går ut över grundskolornas bibliotek" Grimstaskolan blev den sista grundskolan i Väsby med en skolbibliotekarie. Nu höjs kritiska röster mot att kommunens skolbibliotek saknar bibliotekarier.fredag 17/1 11:30

Väsbyveteran blir ny näringslivschef

Nyheter Per-Ola Lindahl vill göra företagsklimatet "ännu bättre" Det blir Per-Ola Lindahl som tar över som ny näringslivschef i Upplands Väsby kommun. Han ser gärna att kommunen blir "ännu bättre" på dialog med företagen.torsdag 16/1 17:05

Flera postlådor förstörda och länsade på post i Väsby

Nyheter "Väldigt olyckligt för kunderna" Busstreck eller desperat jakt på julklappspengar? Flera postlådor runtom i Väsby utsattes för skadegörelse och länsades på post strax före jul.torsdag 16/1 11:30
Stockholm Direkt