Upprörda. Tony Hemmingsson och sonen Devin Hemmingsson framför Skarpnäcks gamla skoldel, där andraklassarna håller till. Foto: Tony Hemmingsson

Föräldraseri i Skarpnäck över större klasser

Skarpnäcks skola måste spara pengar och slår därför ihop mindre klasser till större. Beslutet har fått föräldrar att gå i taket.

  • Publicerad 15:38, 14 maj 2020

Mindre tid, uppmärksamhet och hjälp till dem som behöver.

Tony Hemmingsson är pappa till Devin som går på skolan. Strax före sommarlovet minskas antalet andraklasser från fyra till tre och Devin flyttas från en grupp med 22 elever till en med runt 30.

– De ska in med sju, åtta ungar till i varje klass och då blir det mindre tid, uppmärksamhet och hjälp till dem som behöver, säger Tony.

SöderortDirekt har varit i kontakt med flera föräldrar som liksom Tony är upprörda och som bland annat uppger att barn ska ha gråtit över beslutet. Enligt Tony är 60–70 procent av föräldrarna till klassens elever kritiska.

"En vanlig sak"

Skolans rektor Henrik Ahlberg är av en annan uppfattning.

– Enligt lärarna så har det varit övervägande positivt så det känns konstigt. Det här är en så vanlig sak som man gör, det gör alla skolor, säger Henrik.

Därför kommer inget större föräldramöte att hållas, däremot individuella möten för den som vill.

Ovanligt liten

Enligt rektorn har den berörda årskullen varit ovanligt liten, vilket är en orsak till att man nu valt att slå ihop klasserna.

– Så här i efterhand skulle man kanske kunna tänka sig att man borde sagt det tidigare, att klasserna kan förändras för att grupperna är små.

Men Tony anser att skolan borde lösa besparingarna på annat sätt.

– Barn är framtiden och där tycker jag inte att man ska spara, säger han.