"Förändringen kommer efter valresultatet"

Del 4 i vår serie politikerporträtt: Här möter ni Vänsterpartiets gruppledare, Jesper Wiklund.

  • Publicerad 15:41, 9 jul 2018

Arbetarrörelsen har bidragit mycket till sundbybergsandan

Vad skapar du för hand?

– Grönsaker på odlingen. Jag får sjukt mycket tomater, de är gröna när man skördar dem men de mognar till på fönsterkarmen. Jordärtskockor, men de sprids ju som ogräs.

Vad är ditt senaste inköp?

– Jag måste tänka efter... Ett dataspel till min son, men det var för hans pengar och gick bara via mitt konto. En vit Adidas-t-shirt i deras concept store. Jag tycker att det är snyggt med vitt. Nu har jag tvättat den en gång, men jag var jättesnygg i helgen.

Vilken är den senaste utställningen du såg?

– En street art-utställning i Snösättra, som i Hallonbergen fast mycket större (där var en tillfällig utställning våren 2016, reds anm). De målar om varje år. En kille, Huge, målar uppblåsta ballonger med silverfärg som man kan spegla sig i.

Vad gör du med mobilen under fullmäktige?

– Twittrar och ser till så att min son fått i sig mat efter skolan. Några är aktiva där, Mikael T. Eriksson och Josefin Malmqvist. Och Sophie Silverryd, hon är rolig (samtliga M-företrädare, reds anm). Men det är inte ett jättenärvarande kommunfullmäktige i sociala medier.

När blev du förbannad sist och på vad?

– Under debatten om Rissneambassadörerna, när Johan Storåkers (nämndordförande för Liberalerna, reds anm) vägrar svara på enkla frågor. Ska vi gemensamt kunna upprätthålla respekten för politiker så måste vi kunna svara enkla ja eller nej.

Vad föreställer din bild nummer 23 i mobilen?

– Rissneambassadörerna faktiskt, när de fick Abdi-priset i vintras.

Vad stör du dig mest på i kollektivtrafiken?

– Inställda tåg eller avgångar. Oftast kan jag cykla, men jag åker tunnelbana ett par gånger i veckan. Man kan läsa eller lyssna på poddar.

Vad är bäst med sommaren?

– Odlingssäsongen är igång, man kan sitta ute. Folk är mer spontana och sociala, det är lättare att träffa vänner.

Vad är viktigast, att AIK eller att Vänsterpartiet vinner?

– Gud, vad svårt! Jag skrev ju på Twitter att jag är trött på att prata om vad sossarna pratar om och att jag hellre pratar om bland annat ett SM-guld till Gnaget.

– Men det är klart att det är viktigare med en politik som inte ökar utan minskar klyftorna. Även om det blir mer konkret med AIK. För Vänsterpartiet kommer förändringen efter valresultatet.

Varför vill du berätta fackrörelsens historia i Sundbyberg?

– Projektet ligger i träda nu. Men jag är historieintresserad generellt och när vi gick över i opposition fick jag mer tid över. Stadsvandringar är ett bra format att berätta i.

– Arbetarrörelsen tror jag har bidragit mycket till sundbybergsandan, känslan att det är ett samhälle. Sundbybergarnas mötesplatser, som Folkets hus.

– Historiskt sett har kortare arbetsveckor varit en kamp. Nu vill Vänsterpartiet testa att införa sex timmars arbetsdag i Sundbyberg. Var någonstans blir i så fall en förhandlingsfråga. Men på minst två arbetsplatser. På kort sikt skulle de bli en ökning av kostnader, men mycket tas igen genom minskad sjukfrånvaro. Man får tid att ta hand om sig själv och orkar jobba till 65. Med en orimlig arbetsbelastning för barnskötare och vårdbiträden så håller inte kropparna.

MER Jesper Wiklund

Gör: Oppositionsråd och gruppledare för Vänsterpartiet.

Ålder: 39 år.

Bor: Storskogen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Polisen söker vittnen till morden

Nyheter "Vi kommer vara närvarande i området" Efter måndagskvällens dödsskjutning i Hallonbergen vill polisen ha kontakt med personer som kan ha sett något.tisdag 13/11 15:17

Männen som skottskadades i Hallonbergen avled i natt

Nyheter Gärningsmän försvann på moped De två män som skottskadades i Hallonbergen på måndagskvällen har avlidit. Det meddelade polisen på tisdagsmorgonen. De anhöriga är underrättade.tisdag 13/11 8:36

Ännu ingen gripen efter skotten

Nyheter Gärningsmän flydde på moped Två personer har skjutits i Hallonbergen. Larmet kom till polisen strax efter 17.30 på måndagen. På tisdagsmorgonen hade ännu ingen gripits.måndag 12/11 18:34