"Förändringen kommer efter valresultatet"

Del 4 i vår serie politikerporträtt: Här möter ni Vänsterpartiets gruppledare, Jesper Wiklund.

  • Publicerad 15:41, 9 jul 2018

Arbetarrörelsen har bidragit mycket till sundbybergsandan

Vad skapar du för hand?

– Grönsaker på odlingen. Jag får sjukt mycket tomater, de är gröna när man skördar dem men de mognar till på fönsterkarmen. Jordärtskockor, men de sprids ju som ogräs.

Vad är ditt senaste inköp?

– Jag måste tänka efter... Ett dataspel till min son, men det var för hans pengar och gick bara via mitt konto. En vit Adidas-t-shirt i deras concept store. Jag tycker att det är snyggt med vitt. Nu har jag tvättat den en gång, men jag var jättesnygg i helgen.

Vilken är den senaste utställningen du såg?

– En street art-utställning i Snösättra, som i Hallonbergen fast mycket större (där var en tillfällig utställning våren 2016, reds anm). De målar om varje år. En kille, Huge, målar uppblåsta ballonger med silverfärg som man kan spegla sig i.

Vad gör du med mobilen under fullmäktige?

– Twittrar och ser till så att min son fått i sig mat efter skolan. Några är aktiva där, Mikael T. Eriksson och Josefin Malmqvist. Och Sophie Silverryd, hon är rolig (samtliga M-företrädare, reds anm). Men det är inte ett jättenärvarande kommunfullmäktige i sociala medier.

När blev du förbannad sist och på vad?

– Under debatten om Rissneambassadörerna, när Johan Storåkers (nämndordförande för Liberalerna, reds anm) vägrar svara på enkla frågor. Ska vi gemensamt kunna upprätthålla respekten för politiker så måste vi kunna svara enkla ja eller nej.

Vad föreställer din bild nummer 23 i mobilen?

– Rissneambassadörerna faktiskt, när de fick Abdi-priset i vintras.

Vad stör du dig mest på i kollektivtrafiken?

– Inställda tåg eller avgångar. Oftast kan jag cykla, men jag åker tunnelbana ett par gånger i veckan. Man kan läsa eller lyssna på poddar.

Vad är bäst med sommaren?

– Odlingssäsongen är igång, man kan sitta ute. Folk är mer spontana och sociala, det är lättare att träffa vänner.

Vad är viktigast, att AIK eller att Vänsterpartiet vinner?

– Gud, vad svårt! Jag skrev ju på Twitter att jag är trött på att prata om vad sossarna pratar om och att jag hellre pratar om bland annat ett SM-guld till Gnaget.

– Men det är klart att det är viktigare med en politik som inte ökar utan minskar klyftorna. Även om det blir mer konkret med AIK. För Vänsterpartiet kommer förändringen efter valresultatet.

Varför vill du berätta fackrörelsens historia i Sundbyberg?

– Projektet ligger i träda nu. Men jag är historieintresserad generellt och när vi gick över i opposition fick jag mer tid över. Stadsvandringar är ett bra format att berätta i.

– Arbetarrörelsen tror jag har bidragit mycket till sundbybergsandan, känslan att det är ett samhälle. Sundbybergarnas mötesplatser, som Folkets hus.

– Historiskt sett har kortare arbetsveckor varit en kamp. Nu vill Vänsterpartiet testa att införa sex timmars arbetsdag i Sundbyberg. Var någonstans blir i så fall en förhandlingsfråga. Men på minst två arbetsplatser. På kort sikt skulle de bli en ökning av kostnader, men mycket tas igen genom minskad sjukfrånvaro. Man får tid att ta hand om sig själv och orkar jobba till 65. Med en orimlig arbetsbelastning för barnskötare och vårdbiträden så håller inte kropparna.

MER Jesper Wiklund

Gör: Oppositionsråd och gruppledare för Vänsterpartiet.

Ålder: 39 år.

Bor: Storskogen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Omar Eddahri klar för ny klubb

Sport Eddahri klar för Sundsvall Omar Eddahri fortsätter sin vana med att byta klubb. Förra veckan skrev han på för GIF Sundsvall och det blir 28-åringens 15:e (!) klubb i karriären.fredag 22/2 17:00

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45