Lagh. Tidigare landstingsrådet Nina Lagh förlorade sin särbo Clas Jacobsson i en bil­olycka påsken 2016. Nu har föraren häktats i sin frånvaro.

Föraren har häktats i sin frånvaro

Flera gånger har föraren som misstänkts ha orsakas Nina Laghs särbos död varit kallad till tingsrätten, men han har aldrig dykt upp. Nu häktas den misstänkte i sin frånvaro.

  • Publicerad 14:32, 20 dec 2017

I mars förra året blev Håbos förra finanskommunalråd Nina Lagh och hennes särbo Clas Jacobsson påkörda i sin bil av en narkotikapåverkad förare. Det skedde på E4:an i höjd med Sollentuna, när paret var på väg hem från deras gemensamma hus på Gotland.

Jacobsson avled på platsen. Lagh fick flera sprickor i översta halskotan.

Den man som körde på paret är på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Men varje gång saken ska ha prövats i rätten, har den misstänkte inte dykt upp. Han har inte ens kunnat bli delgiven. Och rättegångarna, en den 26 januari, och en den 14 november, har tvingats ställas in.

– Det är jobbigt. Jag vill ju få något sorts avslut på det här. Eller... något avslut kommer jag ju aldrig att få, men det skulle vara ett steg till i läkningsprocessen om den här personen blev dömd, säger Nina Lagh.

Lagh besviken när åtalad inte kom

Men efter att den misstänkte mannen inte dykt upp vid rättegångsförhandlingarna har åklagaren nu valt att häkta mannen i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt, för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

– Det är jättefrustrerande att vi har ett system där man kan ha ihjäl någon och sen inte dyka upp när det väl blir rättegång, och på så sätt slippa undan sitt straff. Han tjänar ju ingenting på att dyka upp. Nu får vi se om de får tag i honom, säger Nina Lagh.

Clas Jacobsson satt som ledamot i landstingsfullmäktige för Moderaterna och i kommunfullmäktige i Borlänge, när han avled. Nina Lagh har ett förflutet som finanskommunalråd i Håbo och som landstingspolitiker. Idag har hon lämnat politiken.

Nina lämnar politiken

Så hårda straff kan mannen få

Vållande till annans död. Enligt 3 kap. 7 § brottsbalken döms man till upp till två års fängelse för brottet eller till böter om brottet anses ringa.

Vållande till kroppsskada. Den som av oaktsamhet orsakar annan person sådan kroppsskada eller sjukdom som inte är ringa, döms för detta brott till böter eller fängelse i högst sex månader.

Grov vårdslöshet i trafik.

Grov vårdslöshet i trafik är ett trafikbrott. Den som döms för vårdslöshet i trafik får påföljden dagsböter eller i grova fall fängelse i högst två år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet