Förarlösa bussar övningskör i Kista

Halvvägs in i december börjar de förarlösa bussarna att rulla i Kista. Inom ett år ska bussarna åka i reguljär trafik.

  • Publicerad 15:19, 14 dec 2017

Vi har tidigare skrivit om de nya förarlösa bussarna som allmänheten kan åka med under en provperiod i Kista med start i januari. Idag visades bussarna upp för första gången och månaden ut testas bussarna med förare på Kistas gator. Det för att bussarna, via lidars och satellitbaserade positionssystem, ska lära sig hur de ska åka längs Kistagången.

– Den avviker inte från rutten, det är som en fiktiv räls, säger Peter Hafmar på Nobina som driver projektet.

Hur är det att åka med bussarna?

– Det känns naturligt, mjukt och skönt. Man känner en trygghet, beskriver Peter Hafmar det hela.

På plats under premiärvisningen i Kista fanns trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Han kunde berätta om vart den första reguljära trafiken med förarlösa bussar är tänkt att äga rum efter provperioden i Kista.

– Stockholm är först i Skandinavien med att köra förarlösa bussar på allmän väg. Vi har sikte på att efter nästa sommar köra i ett framväxande Barkarbystaden, säger Kristoffer Tamsons.

Tanken är att bussarna sedan successivt ska finnas i flera delar av Stockholm som ett komplement till annan trafik.

– Jag tror aldrig vi kommer se ett Stockholm där allt är självkörande bussar, säger Kristoffer Tamsons.

Med start i januari kommer de förarlösa bussarna att åka en provperiod på sex månader längs Kistagången. Bussen åker mellan stationerna Victoria tower, Time building och Kista galleria. För säkerhets skull åker en förare med under provperioden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.