Förbifarten kan försenas med minst två år

Efter hävda kontrakt och problem med sprängningar kan Förbifart Stockholm bli mer än två år försenad. Detta enligt uppgifter till Dagens Industri. Men det vill inte Trafikverket bekräfta.

  • Publicerad 01:15, 27 jun 2019

Innan vi är klara med analysen är det svårt att säga hur det ser ut.

Att jätteprojektet Förbifart Stockholm kommer att spräcka tidsplanen stod klart redan i våras, då Trafikverket hävde kontraktet med huvudentreprenören Lovön samverkan, LSAB, efter återkommande problem med arbetsmiljön.

Men enligt uppgifter till Dagens Industri är det inte bara Lovödelen av projektet som har skapat förseningar, utan även flera bergras i samband med sprängningarna under Sätra.

Vill inte bekräfta

Dagens Industri har pratat med ett stort antal initierade personer, direkt involverade i projektet. Enligt tidningens källor kommer förseningen att bli minst två år. Detta vill dock inte Trafikverket bekräfta.

– Det är något som vi tittar på, men innan vi är klara med analysen är det svårt att säga hur det ser ut, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

När kontraktet bröts med LSAB gick företaget i konkurs och enligt konkursförvaltaren kan LSAB tänkas kräva 1,4 miljarder kronor av Trafikverket för kontraktsbrott. Trafikverket planerar att bestrida kraven eftersom de menar att man agerat korrekt.

Men vilka konsekvenser det får på budgeten för Förbifarten är inte heller klart ännu.

– Det är samma sak där. Vi måste ta hänsyn till så många parametrar och innan det analysarbetet är klart är det tyvärr jättesvårt att svara på vilka effekter det får, säger Joanna Ljunggren.