SEN. Hamnen på Lovön skulle byggts under sommaren. Foto: Trafikverket

Förbifartshamnen strandade på väg till Lovön

En pråm som fraktade en hamn till Lovön förliste på väg från Åland. Delar av hamnen gick sönder och nu försenas färdigställandet. Men konsekvenser för Förbifart Stockholm vill inte Trafikverket säga någonting om.

  • Publicerad 15:30, 10 aug 2017

Det blåste lite mycket och vajern gick av.

Bygget av hamnen på södra Lovön där bergmassor från Förbifart Stockholm ska forslas bort har stött på problem. Hamnen har tillverkats på Åland och under sommaren skulle den färdiga hamnen fraktas ner till Lovön på en pråm. Men på vägen dit gick vajern mellan bogser­båten och pråmen sönder. Pråmen strandade på ett skär i närheten av Landsort, söder om Nynäshamn.

– Hamnen ställdes upp på en pråm som drogs av en bogserbåt. Och så blåste det lite mycket och vajern gick av. Pråmen drev in på ett skär och delar av hamnen gick sönder, berättar Roland Ekenberg på Trafikverket.

Några av delarna av hamnen går fortfarande att använda och de har nu fraktats ner till Stockholm. Där väntar de på de delar som behöver göras om på Åland. När de sedan är klara kan hamnen monteras ihop, och sättas upp på Lovön.

Ett försäkringsbolag är inblandat och händelsen ska utredas. Ännu är det inte klart vad händelsen innebär för arbetet med Förbifarten.

– Planen var ju att hamnen i stora delar skulle vara klar vid det här laget. Så färdigställandet av hamnen blir ju försenat. Men vilka konsekvenser det ger för Förbifarten är det för tidigt att säga någonting om, säger Roland Ekenberg.

Under sommaren gjordes också de första tunnelsprängningarna på Lovön för Förbifart Stockholm. Arbetstunneln börjar i en grop cirka 15 meter under marken och går ner till Förbifartens huvudtunnel som går ner till drygt 60 meter under markytan. Från hamnen vid Södra Lovö kommer cirka fem miljoner ton av Förbifartens berg att fraktas bort.

Trafikverket beräknar fortfarande att bygget av trafikplatserna vid Edeby och Tillflykten på Lovön ska starta under slutet av 2017.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter