Färg. Bottenfärg med TBT har varit förbjudet sedan 2003. Foto: foto: Mostphotos

Förbjudna båtfärger fortsätter sprida gift

Hur giftig Mälaren är ska kartläggas i en stor undersökning. Miljögifter från båtbottenfärger tros vara en stor bov. – Gamla synder finns kvar, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

  • Publicerad 08:44, 6 nov 2017

Framemot vårkanten då man håller på att rusta upp båtarna så kan det ramla ner färgflagor som sedan sprids ut till vattnet.

Att det finns miljögifter i Mälaren vet man. Men nu ska en stor undersökning ta reda på hur stora halter det rör sig om och var de finns.

Prover på sjöns bottensediment kommer tas från 42 platser, varav många är runt Ekerö kommun.

Förra veckan togs tester vid Ekeby ut mot Björkö, berättar länsstyrelsens Håkan Johansson.

– Det vi vet att vi har problem med är tributyltenn, TBT, som har funnits i båtbottenfärger. Det är förbjudet sedan länge men gamla synder finns kvar, säger han.

TBT kan fortsätta att spridas till vattnet från båtuppläggningsplatser.

– Där har man haft båtar målade med färg som innehåller TBT och framemot vårkanten då man håller på att rusta upp båtarna så kan det ramla ner färgflagor som sedan sprids ut till vattnet, säger han.

Genom kartläggningen hoppas länsstyrelsen att det ska gå att se var gifterna finns för att kunna få till åtgärder som stoppar utflödet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter