Ny boss. Patrik Åhnberg är ny stadsdelsdirektör i Skärholmen. "Tidigare jobbade jag inne i city, men när man kliver ur tunnelbanan här i Skärholmen är det levande, på ett helt annat sätt. Och det finns en stolthet kring Skärholmen", säger han. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Före detta brandman tar över rodret i Skärholmen

Skärholmen har fått en ny stadsdelsdirektör: Patrik Åhnberg. Hans första möte med Skärholmen var som insatschef i räddningstjänsten – nu vill ha skapa ett tryggare 127.

  • Publicerad 13:42, 23 aug 2019

Sedan augusti är han högsta chefen på Skärholmens stadsdelsförvaltning. Men det är inte nyblivna stadsdelsdirektören Patrik Åhnbergs första jobb i 127-området.

– Jag har jobbat 15 år i räddningstjänsten, först som brandman och senare som insatschef, stationerad på Lindvreten i Kungens kurva. Då var jag mycket i Skärholmen och det är häftigt att se allt som förändrats sedan 2006, all ny byggnation och speciellt allt som händer kring Skärholmen centrum, säger han.

Däremellan har han jobbat som Stockholms stads säkerhetschef och samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen i Stockholm – erfarenheter som han tror kommer vara användbara när det kommer till stadsbyggnadsprojektet Fokus Skärholmen och till att öka tryggheten i området.

– Tryggheten i samhället är en av våra största utmaningar. Jag tror att vi måste jobba ännu närmare alla i samhället genom att skapa fler och tätare samverkansstrukturer. Det finns mycket att göra på det området, säger han.

Vad vill du mer åstadkomma på posten?

– Arbetet med Fokus Skärholmen måste komma i land, det är jätteviktigt. Och sen tror jag att vi måste fundera på hur vi kan göra saker på ett smartare sätt, bland annat genom att använda oss av digitalisering och AI (artificiell intelligens, red.anm.). Samtidigt som man är medveten om att stadsdelsförvaltningen ska vara nära människor, allt kan inte digitaliseras.

Stadsdelsförvaltningen har hand om socialtjänst, förskola, äldreomsorg, fritidsverksamhet och parker och styrs av politikerna i stadsdelsnämnden. Patrik Åhnbergs jobb är att se till att det som politikerna beslutar blir verklighet.

– En sak som drar igång snart som jag vill slå ett slag för är äldrefestivalen – här kan Skärholmen göra något helt nytt. Det är ett jättespännande sätt att skapa nya mötesarenor och bryta ensamheten för de äldre. Vill man skapa ett starkt samhälle är det viktigt att skapa inkludering, precis som 127-festivalen gör för de unga.

Patrik Åhnberg

Ålder: 46.

Bor: i Sigtuna kommun.

Gör: Skärholmens stadsdelsdirektör sedan augusti.

Tidigare: Brandman och och insatchef i räddningstjänsten, ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor på stadsledningskontoret, samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen.

Visa merVisa mindre