Kockarna Gaetan Draper och Erik Fylking vill hylla sina kollegor. "Katja Sherlund och Catrine Godenius har jobbat här i många år och är ovärderliga medarbetare i köket", säger Gaetan Draper. Foto: Mikael Andersson

Före sin tid: Skolan i Bromma har serverat ekologisk mat – i 60 år

God och nyttig skolmat ska vara en självklarhet, i alla fall om man frågar kockarna på Kristofferskolan i Bromma. I över 60 år har de serverat ekologisk mat till eleverna, nu hoppas de att fler skolor kan inspireras av deras arbetssätt.

  • Publicerad 16:34, 13 sep 2016

Vi vill involvera barnen i matlagningen. De kommer ofta förbi och frågar vad det blir för lunch. Ibland får den som behöver lite egentid komma hit och jobba med en enklare uppgift i köket.

Klockan sex på morgonen börjar arbetsdagen för skolmatspersonalen i köket på Kristofferskolan i Bromma. Kocken Erik Fylking har jobbat i skolköket i ett år, efter en lång tid i krogbranschen.

– Jag kände mig less på att jobba kvällar och helger på restaurang. Men jag hade inte tackat ja till vilket skolkök som helst, säger han.

Sedan över 60 år tillbaka har Kristofferskolan, som är Sveriges äldsta och största Waldorfskola, serverat ekologisk skolmat.

– Eftersom att jag själv har barn känns det otroligt roligt att få laga bra skolmat. Tyvärr tror jag att det är ganska unikt, många skolor har bara mottagningskök, säger Erik Fylking.

Stamkunder. Kockarna Gaetan Draper och Erik Fylking på Kristofferskolan tröttnade på krogbranschen. Nu kallar de barnen för sina stammisar. Foto: Mikael Andersson

"Gör allt från grunden"

I köket är de nio personer som arbetar med att laga och förbereda lunch och mellanmål till skolans cirka 720 barn och 150 personal.

– Vi gör allt från grunden, inget köps in som halvfabrikat. Förutom köttbullarna då, men det är bara en gång per år. Det går bara inte att rulla alla för hand, skrattar kökschefen Gaetan Draper, som har arbetat snart fyra år på skolan.

Tre helvegetariska dagar

Veckan består av en köttdag, en fiskdag och tre vegetariska dagar. Men alla dagar serveras ett vegetariskt alternativ.

– Vi strävar alltid efter ett hållbarhetstänk. Miljömässigt är det dåligt att äta kött, och det finns många andra proteinkällor, säger Gaetan Draper.

Drygt 95 procent av råvarorna i skolköket är ekologiska. Skolan fokuserar också på närproducerat och vill gärna samarbeta med fler producenter i området.

– Det är underbart att jobba på det här sättet, jag har alltid älskat att samarbeta med små gårdar. Nästa vecka ska vi träffa en odlare i Botkyrka för ett eventuellt samarbete, säger Gaetan Draper.

Lagar från grunden. "Idag lagade vi en jättegod kalops, det skulle man betala 195 spänn för på Riche", skämtar Kristofferskolans kökschef Gaetan Draper. Foto: Mikael Andersson

"Egentligen väldigt basic"

Noomi Hansen, biträdande rektor på Kristofferskolan, tror att fler skolor skulle kunna arbeta med ekologisk mat.

– För oss är det viktigt att maten är näringsrik, giftfri och gjord på bra material. Det är klart att det är en budgetfråga, och som friskola har vi lite andra förutsättningar. Men det vi gör på skolan är egentligen väldigt basic och inte exklusivt på något sätt. Köket arbetar med budgeten dagligen och planerar alla inköp, säger hon.

Noomi Hansen berättar att kockarna har fått en särställning bland eleverna på skolan. Erik Fylking tror att det kan bero på att dörrarna till köket alltid är öppna.

– Vi vill involvera barnen i matlagningen. De kommer ofta förbi och frågar vad det blir för lunch. Ibland får den som behöver lite egentid komma hit och jobba med en enklare uppgift i köket, säger han.

"Skeptiska till en början"

Enligt Gaetan Draper är den största utmaningen är att få alla elever att tycka om den ibland lite annorlunda skolmaten.

– Till en början kan barnen vara skeptiska mot en rätt, men de lär sig att tycka om någonting när det återkommer på schemat. Samtidigt försöker vi alltid att överträffa oss själva, kör man ut mat för att man måste blir det aldrig bra. Som kökschef vill jag sätta en personlig prägel på skolmaten, säger han.

– Ja, jag har aldrig hört om en annan skola som serverar musslor på lunchen, skrattar Erik Fylking.

Vad är en Waldorfskola?

Det finns drygt 40 Waldorfskolor i Sverige, Kristofferskolan vid Brommaplan är den största.

Waldorfskolan utgår från en antroposofisk pedagogik, en rörelse som skapades i början av 1900-talet av den österrikiska filosofen Rudolf Steiner.

Konstnärliga och skapande verksamheter har en central roll i undervisningen. Läroböcker förekommer sparsamt, och då i de högre klasserna. Istället bygger kunskapsinhämtandet i stor utsträcknig på vad lärarna berättar för eleverna, som antecknar och skapar egna läroböcker.