Förening siktar på ekologiska kollektivhus i Skarpnäck

Byggemenskap är poppis i Tyskland med okänt i Sverige. Nu vill en grupp människor ändra på det och hoppas på att förtätningen av Skarpnäck ska ge dem chans att styra upp ett kollektivt boende.

  • Publicerad 09:29, 17 nov 2015

För en mindre aktör är byggprocessen ohanterlig.

Byggemenskap är ett sätt för medborgare att bli direkt involverande i skapandet av bostäder och stad. En grupp går samman, kapar mellanhänder, agerar som byggherre: får markanvisning av exploateringsnämnden om vart de får bygga, fixar finansiering, arkitekter och entreprenörer. Hållkollbo är en sådan förening.

Deras grundidé är ett kollektivt, billigt boendet med minimala ekologiska fotspår. Bostadsrätt eller kooperativa hyresrätter? Oklart än så länge.

– Från början var vi en grupp äldre kvinnor men nu har det luckrats upp. Vi vill åt det kollektiva och slippa vara ensamma på ålderns höst. Det handlar om det sociala, stöd och hjälp, säger Maggan Forsberg, lärare bosatt i Skarpnäck.

Riktar in sig på linje 17

Hållkollbo har ett 15-tal aktiva medlemmar och ett 50-tal på intresselistan. Föreningen har ansökt om markanvisningar utan flyt. Nu riktar de in sig och hoppas på Skarpnäck och Hammarbyhöjden, områden som står inför stora förändringar då linje 17 ska förtätas de närmaste åren.

– Vi kämpar för något som hittills varit orealistiskt. Men i Tyskland är det vanligt med byggemenskap, så nu försöker vi få det mer etablerat här.

Elin Olsson är miljöpartist och är ordförande i exploateringsnämndens strategiutskott. Hon förespråkar mer byggemenskaper och även hon ser Skarpnäcks stadsdel som ett perfekt ställe för sådana projekt.

”Ohanterlig process”

Men byråkratin måste bantas för att det ska rulla.

– För en mindre aktör, någon som inte är en stor byggherre, blir processen ohanterlig. Både ekonomiskt och tidsmässigt. Byggemenskap är ett bra sätt att bredda utbudet av bostäder. Och att få människor att lägga kraft och kreativitet på det, istället för att topprenovera kök och badrum, säger Elin Olsson (MP).

Läs även Förslag: Bygg höghus i Bagis

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mjuktuffa Daniel målar för ett bättre samhälle

Nyheter "Generellt är jag trött på det här stelbenta" Daniel Solberg, den mjuktuffa killen som numera bor i Rågsved, tecknar och målar för att bryta normer.tisdag 23/10 12:09

Här tar nya grönblå styret över i Farsta

Nyheter Nu möbleras nämnderna om efter maktskiftet Moderaterna fick ta över ordförandeklubban och MP fick hoppa över till det blå laget. Det blev resultatet av årets val, även i Farsta stadsdelsnämnd.tisdag 23/10 11:44