FLOTTE. En bastuflotte som den skulle kunna se ut i Brunnsviken. Foto: Mostphotos

Förening ska driva fråga om bastuflotte i Solna

I helgen samlas Solnas bastuentusiaster. På dagordningen: en vedeldad bastuflotte i Brunnsviken.

  • Publicerad 06:38, 8 nov 2019

Det är bastuentusiasten Arne Gustafsson som har kallat till ett möte på restaurang Småstad i Bergshamra. Tre gånger i veckan tar han tunnelbanan in till Södermalm för minst en timmas bad i den bastuflotte som ligger förtöjd vid Tanto. Självklart är den vedeldad.

– Ved ger en annan känsla. Man sitter och tittar när det brinner och filosoferar lite för sig själv.

Bastuflotten i Tanto tillkom efter ett medborgarförslag till Södermalms stadsdelsnämnd för fyra år sedan. Nu tänker Arne Gustafsson driva samma fråga i Solna. I helgen är det tänkt att den ideella föreningen ska bildas, välja styrelse och formulera stadgar.

”Äntligen”, ”Vad härligt”, ”Det här har jag tänkt länge på, jättefint initiativ!” är några av kommentarerna i sociala medier.

– Gensvaret är det verkligen inget fel på, säger Arne Gustafsson.

Kostar halv miljon

Tanken är att föreningen ska ansvara för driften om Solna stad står för inköpskostnaden. En bastuflotte kostar mellan 300 000 och 500 000 kronor.

– Det är enklare att lägga en flotte i vattnet än att bygga en bastu på land. Vattnet har man ju så att säga gratis. Bastuflotten skulle ligga fint vid exempelvis Tivolibryggan i Bergshamra. Där finns det inga hus som störs av röken, säger Arne Gustafsson.

Själv badar han året runt. Sommar som vinter.

– Det är härligare på vintern när man kastar sig i iskallt vatten.

När föreningen väl är bildad ska man skriva ihop ett förslag och presentera det för Solna stad. Det finns åtminstone en politiker som är positiv.

– Ett roligt initiativ. Den kommer jag själv att använda mig av om den blir verklighet. Min farfar hade en fantastisk bastu vid en brygga på Alnö utanför Sundsvall, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm (L).

Fotnot: Mötet hålls lördagen den 9 november kl 12:00 på restaurang Småstad i Bergshamra.

Finskans sauna blev globalt

Under medeltiden var det vanligt med offentliga bastuanläggningar i de svenska städerna. Anläggningarna förbjöds under 1500- och 1600-talet.

Mot slutet av 1800-talet drev delar av läkarkåren frågan om bastubad och 1918 bildades Svenska Föreningen för Folkbad.

I finsk bastutradition ingår att slå sig själv och andra med fuktigt, färskt björkris för att stimulera blodcirkulationen.

Det finska ordet för bastu, sauna, har spritts över hela världen.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt