Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Foto: Privat

Förening städar i Norrviken och Edsviken

Hallå där Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Ni ska snart engagera er i Nordiska kusträddardagen och hålla en skräpplockardag i Norrviken och Edsviken. Varför är den här dagen så viktig?

  • Publicerad 18:00, 18 apr 2019

Huvudpoängen är att ha respekt för naturen, både lokalt och globalt.

– Vi jobbar med att uppmärksamma naturens värde och hur mänsklig aktivitet förändrar naturen. Vi gör det här i samarbete med Håll Sverige Rent för att lyfta det stora problemet med nedskräpning i sjöar och hav och berätta om hur människor påverkar naturen.

Nordiska kusträddardagen

Det här är första året då Naturskyddsföreningen i Sollentuna, som har uppemot 2 000 medlemmar, deltar under Nordiska kusträddardagen. Förra året deltog 40 000 personer i norden, skriver organisationen Håll Sverige Rent, med målet att uppmärksamma miljön.

Sedan i mars är Linna Fredström ordförande i föreningens lokalgrupp i Sollentuna.

Vilket skräp är det som slängs mest?

– Vid kusten, i vattendrag, så är det plast som är störst problem. Plast kan inte helt brytas ned i naturen och då skapas mikroplaster till slut som blir ett stort problem för djur och växtliv. Vad jag vet finns det mycket problem med fiskenät, annars får jag hänvisa till Håll Sverige Rents hemsida för vanliga konsumenttips.

Räcker det med en sån här dag, för att hålla det rent vid kusten?

– Nej, det kan man säga. Det här är ett sätt att uppmärksamma det och få ut folk för att se hur folk skräpar ner. Huvudpoängen är att ha respekt för naturen, både lokalt och globalt.

Hur skräpigt är det i Sollentuna?

– Nu när våren kommer tycker jag att man ser mycket skräp. Men jag kan inte ge någon fakta om det. Vi får återkoppla efter den här dagen så kan jag berätta.

Får man följa med och plocka skräp även om man inte är medlem?

– Man får gärna bara dyka upp. Det viktigaste är att vi lyfter frågan och att många kommer för att hjälpa oss att göra det. Men det är ju bra om man anmäler sig i förväg. Man kan läsa mer om evenemanget och anmäla sig på vår hemsida.

Nordiska kusträddardagen hålls den 4 maj mellan 10.00 och 12.00.

Mer information om skräpplockardagen går att hitta på föreningens hemsida.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul laddar - imorgon börjar kräftfisket i Sollentuna. Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.torsdag 15/8 17:21

Två av tre fick jobb tack vare nytt projekt

Nyheter Etableringslyftet har hjälpt nyanlända till egen försörjning Två av tre nyanlända har fått jobb. Det är resultatet av projektet Etableringslyftet, som startade i Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna förra hösten.torsdag 15/8 9:03
Stockholm Direkt