Bild från 2016 med de som var drivande när Inkludering Örby startade. Foto: Arkivbild Maja Brand

Förening storsatsar på läxhjälp i Örby

Hallå där, Sofia Linjo från föreningen Inkludering Örby som gör en storsatsning på läxhjälp nästa år, genom att anställa gymnasieungdomar.

  • Publicerad 16:30, 5 dec 2019

Hur ska det här gå till?

– Tanken är att både nyanlända och svenskfödda elever som går på högstadiet och gymnasiet ska få hjälp med skolarbetet. Vår idé är att blanda grupperna. Det kommer att vara gratis och äga rum en vardagskväll i veckan, med en hjälpare på två elever. Det blir i så fall fem-tio läxhjälpare per tillfälle som pluggar ihop med 15-20 elever.

Har ni några intresserade, elever och hjälpare?

– Ja några, men vi vill ha fler! Vi kommer att gå runt och knacka dörr och försöka sprida det här i olika kanaler. Vi söker hjälp av unga som går årskurs två-tre på gymnasiet eller på högskola.

Vem betalar läxhjälparnas lön?

– De får 200 kronor per tillfälle, som är 90 minuter, och vi har sökt medel hos stadsdelen för det. Men vi kommer att kunna genomföra läxhjälp oavsett om vi får bidrag, men i så fall inte under lika lång tid. Det är dock bara ungdomar och högskolestuderande som får ersättning, alla vuxna som eventuellt deltar gör det på ideell basis.

Vilka ämnen kommer att läsas?

– Allt från kärnämnen till moderna språk och programmering. De som söker bör känna sig stark i två-tre ämnen.   

När drar det igång?

– I slutet av januari och första omgången pågår då fram till påsk. Finns intresse så fortsätter vi fram till sommaren, och eventuellt även till hösten. Platsen är biblioteket i Örby.

Den som är intresserad av att få hjälp eller hjälpa till kan mejla sofia.linjo@hotmail.com