Fredd Lidsell, verksamhetsansvarig på Hela människan. Foto: Anton Kyhlbäck

Förening vill öppna matbutik för matsvinn

Hela Människan tar emot allt mer matsvinn. Nu efterlyser de en lokal och en kylbil för att kunna sälja det vidare i en egen butik. Målet är att kunna sätta fler i arbetsträning - och samtidigt slå ett slag för miljön.

  • Publicerad 15:12, 5 mar 2019

"Vi kan inte vänta längre med att försöka rädda klimatet"

För ett par veckor sedan inledde den ideella hjälporganisationen Hela Människan i Botkyrka, Huddinge och Salem ett större samarbete med en matbutik på internet, för att ta emot mat som inte kan säljas på vanliga vägar.

Målet är att öppna en matbutik där de ska sälja matsvinnet.

– Vi har kunskapen, och i Huskvarna har vi testat det här, så nu känner vi oss redo. Men vi klarar det inte själva. Till en början kan vi tänka oss en lokal för att mellanlagra, säger Fredd Lidsell, verksamhetsansvarig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I dag distribuerar Hela Människan, med hjälp av kyrkor i Botkyrka, Huddinge och Salem, matsvinn som de tar emot en dag i veckan. Med det nya samarbetet väntas verksamheten öka till upp till tre leveranser i veckan, och därmed växer alltså behovet av arbetskraft och lokaler.

Tanken är att alla ska kunna handla i butiken - för klimatets skull.

Personer och familjer från ekonomiskt utsatta grupper, med behov av försörjningsstöd eller äldre med låga pensioner, ska erbjudas medlemskap med lägre priser. Varorna är sånt som grönsaker och bröd nära bäst före-datum, skadade förpackningar eller felleveranser.

"En win-win-win-situation"

Fredd Lidsell har arbetat hela sitt liv inom handel, bland annat som butikschef på ICA, men är sedan årsskiftet verksamhetsansvarig på Hela Människan i Botkyrka, Huddinge och Salem. Han hoppas att planen ska engagera människor att hjälpa till.

– Vi behöver stöd i det här. Det kan vara någon som ska byta ut sina frysbilar, en sponsor eller medfinansiär, som kan hjälpa oss på något sätt, säger han.

Naturvårdsverket rapporterar att 20 till 25 procent av Sveriges klimatpåverkan beror på livsmedelshanteringen i landet. En kartläggning från 2016 visar att svenskarna slänger uppemot 1,3 miljoner ton mat varje år, motsvarande ungefär 97 kilo per person varje år. En stor del av svinnet kommer från distributionskedjan, från produktionen till att det hamnar i butiken.

– Alla pratar om detta, och vi människor måste göra något nu. Vi kan inte vänta längre med att försöka rädda klimatet och då ska vi göra allt vi kan, säger han.

Hela Människan i södra Stockholm utgår från second hand-butiken i Tumba och arbetar med att arbetsträna personer, och skapa mötesplatser för utsatta grupper i samhället. Fredd Lidsell säger hela verksamheten kan dra nytta av en butik med matsvinn.

– Om butiken går med vinst går det tillbaka till butiken och vårt övriga sociala arbete.