"Det är lite klyschigt, men det känns som att det alltid är breddidrotten som får stryka på foten. Här är det två föreningar som driver verksamhet för alla, oavsett ambitionsnivå, som skulle drabbas", säger MB Hockeys ordförande Johan Lansgard. Foto: Claudio Britos

Föreningar kan bli hemlösa om ishall stängs

Vill det sig illa kan Sätra ishall gå samma öde som Zinkensdamm till mötes – stängas och rivas utan att det finns en alternativ lösning. "Det skulle rasera våra föreningar", säger Johan Lansgard, ordförande i MB Hockey.

  • Publicerad 10:41, 28 mar 2019

Ishallen på Sätra IP står på ostadig grund och kommer ganska snart behöva ersättas av en ny hall. Det har tidigare talats om två helt nya ishallar, men planerna är helt i sin linda. Och där kan de komma att förbli.

Fastighetskontoret saknar nämligen pengar för att fortsätta fila vidare på planerna. Det är en av många idrottsanläggningar vars upprustningar just nu hamnar på is, sedan fastighetskontoret larmat om att de saknar 250 miljoner kronor för att gå vidare med renoverings- och upprustningsarbete.

Larmet: Akuta upprustningar skjuts upp

I värsta fall kan det leda till att Sätra ishall, där MB Hockey och Hammarby hockey i dag tränar, tvingas stänga akut – utan att det finns en alternativ lösning.

– Vi har precis räddat Hammarby hockey genom att låta dem träna hos oss. Skulle de stänga hallen så har du två föreningar som skulle raseras direkt. Det finns ingen annanstans för oss att ta vägen, det är total platsbrist när det kommer till ishallar i Stockholm, säger Johan Lansgard, ordförande för MB Hockey.

Hammarby hockeys sportchef Benny Rönnelöw håller med. Deras ungdomslag fick nyligen flytta till Kärrtorp, när Zinkensdamms ishall slog igen av säkerhetsskäl.

– Tar de bort Sätra har vårt a-lag ingenstans att vara. Det känns som att de slår undan benen på oss vad vi än gör. Ishallsbristen har varit ett problem så länge i Stockholm, men det händer ju ingenting, säger han.

Vad får det för konsekvenser för er som förening?

– Det är klart det påverkar vår klubbkänsla, ungdomslaget ser ju upp till a-laget men när de inte är på samma ställe kan inte hälsa på varandra och få familjekänslan. Men det påverkar också det sportsliga, vi har svårt att bedriva verksamhet när vi inte ens vet vilka istider vi har. Det är ett väldigt kånkande och planerande, även om vi har proffsigt folk är det svårt att bedriva en proffsig verksamhet.

Svag konstruktion

Enligt Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret, dras Sätras ishall med liknande problem som Zinkensdamms ishall.

– Konstruktionen är svag och påverkas av bland annat markrörelser, vind och snö. Men vi har koll på läget och mätutrustning som larmar om det blir akut, säger hon.

Hur länge ishallen kan hålla är dock oklart.

– Vår förhoppning är att ishallen som står där i dag ska fungera ett bra tag till, men vi vet att konstruktionen är påverkad, det är inget som vi kan lappa och laga på plats. I dagsläget finns inga beslut om att vi ska bygga eller inte bygga nya hallar. Det vi flaggat för är att vi behöver mer medel för att fortsätta planeringen av nya hallar, säger Linda Laine.

Renovering av simhallen skjuts upp

Även en renovering av Skärholmens simhall påverkas av fastighetskontorets pengabrist. Planen var att bassängen skulle upprustas i år – men det har nu skjutits upp till 2020.

För Sätra ridanläggning, som kontoret också flaggat för att det kunde påverkas, har kontoret nu fått extra medel för att kunna genomföra åtgärderna som krävs.

I ishallen tränar, förutom Mälarhöjden-Bredäng Hockey och Hammarby Hockey, även Sätra konståkningssällskap. Flera skolor använder också hallen för att träna skridskoåkning. Foto: Claudio Britos

Hammarby hockey har både sitt a-lag och sina juniorlag i Sätra ishall. Foto: Karin Nilsson (arkivbild)