Massa skräp. 250 kilo tung blev skörden av skräp från i lördags. Foto: Josefin Warg/Städa Sverige

Föreningar storstädade längs Mälaren

20 säckar med 25 kilo skräp. Det fick föreningarna Alby cricket club, Konyaspors U19-lag och Stockholms Gång- och Vandrarförbund ihop i en städinsats längs Mälarstranden i helgen. Städningen var en vinst i ett skräpquiz som Slagstabon Birger Fält vunnit.

  • Publicerad 14:17, 29 nov 2018

Tidigare i veckan berättade vi att kommunen utreder om området längs Mälaren, från Slagsta strand bort till Norsborg ska bli naturreservat. I lördags fick området en storstädning av Alby cricket club, Konyaspors U19-lag och Stockholms Gång- och Vandrarförbund. Bland fångsten i de 20 säckarna med totalt 250 kilo skräp fanns ölburkar, glas och plastpåsar, men också större saker som en plaststol plockades upp.

Var pris i städquiz

Städinsatsen var en del av idrottens miljöorganisation Städa Sveriges 30-årsfirande och var ett kanske något otippat pris i ett städquiz som Slagstabon Birger Fält vunnit. Priset var att välja vilket område som skulle städas av föreningarna.

Här kan Botkyrka få ett nytt naturreservat

Och han var själv med under städdagen.

– Det var roligt. Det känns ju att man gör nytta både åt idrotten och för att det ska bli renare i naturen. Först hittade vi inte så mycket, men sedan - på vissa ställen - fanns det en hel del. Tyvärr finns det ju en hel del skräp ute i naturen. Nedanför en slänt fanns det massa ölburkar och allehanda skräp, och det låg mycket plastpåsar nere vid vattnet, säger Birger Fält i ett pressmeddelande.

Städa Sverige är en del av idrottsrörelsen och har 43 nationella idrottsförbund anslutna till sig. De barn och ungdomar som är med och städar får betalt. Föreningen finansieras av näringsliv, kommuner och andra organisationer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vinnare. Slagstabon Birger Fält fick välja vilken plats som skulle städas. Foto: Josefin Warg/Städa Sverige

Alby Cricket Club, Konyaspor KIF:s U19-lag samt Stockholms Gång och Vandrarförbund deltog i Städa Sveriges 30-årsstädning i norra Botkyrka. Foto: Josefin Warg/Städa Sverige

En vintrig och kall men strålande fin städdag blev det! Här Alby Cricket Clubs-deltagare på Slagsta Strand. Foto: Josefin Warg