Minskat stöd. Skärholmskören har under flera år kunnat få 20 000 i ekonomiskt bidrag av stadsdelen. Nu kan det stödet halveras.

Föreningsstödet halveras – slår hårt mot vissa föreningar

En av de föreningar som skulle drabbas om det nya föreningsstödet blir verklighet är Skärholmskören, som funnits i området sedan 70-talet. – De pengarna betyder oerhört mycket för oss, säger Rigmor Fredriksson, ordförande.

  • Publicerad 11:57, 11 dec 2017

SkärholmenDirekt har tidigare skrivit om det förslag på nytt föreningsstöd som stadsdelsförvaltningen tagit fram.

I det föreslås bland annat att maxbeloppet en förening kan få halveras. Från 20 000 kronor per år till 10 000 kronor.

Det skulle bli ett hårt slag mot Skärholmskören som i flera år kunnat få maxbeloppet, säger Rigmor Fredriksson, ordförande.

– De pengarna betyder oerhört mycket för oss. Vi är ju inte någon rik förening och har en hel del utgifter, så en halvering skulle påverka oss mycket.

Det kulturbidrag de har fått har gått till att arrangera konserter på bland annat olika äldreboenden i området. Pengarna går till att betala dirigenten, till övningslokaler och att köpa in nya noter.

– I slutet av året har vi inte så mycket pengar över och då har vi ändå höjt våra medlemsavgifter. Skulle vi få mindre anslag skulle det innebära att vi troligen skulle behöva höja medlemsavgifterna ännu mer och då skulle det bli svårt att kunna rekrytera ungdomar som kanske inte har så stark ekonomi.

"Ska stärka föreningslivet"

Enligt Lorena Delgado (V), ordförande i stadsdelsnämnden, kommer den styrande majoriteten ställa sig bakom förvaltningens förslag på nytt föreningsstöd, för att sedan utvärdera det om ett år.

– Tidigare har föreningsbidraget bara gått till ett fåtal föreningar. Nu höjer vi potten och delar ut den till fler föreningar – det tror vi kommer stärka föreningslivet i Skärholmen.

Samtidigt halverar ni maxbeloppet en förening kan få – hur går det ihop med att stärka föreningslivet?

– Tanken är ju att fler föreningar ska kunna ta del av bidraget och för dem kan 10 000 vara mycket pengar som de kan göra väldigt mycket av. Vi hoppas också att det ska leda till att fler föreningar samarbetar mer.

För äldre föreningar som Skärholmskören är det här ett hårt slag. Vad vill du säga till dem?

– Jag förstår att de är oroliga, men vi kommer aldrig sluta stötta våra lokala föreningar. Det pågår mycket arbete kring stöd till föreningar i Stockholm nu, vi får titta på om vår förvaltning kan hjälpa dem att kanske även söka bidrag centralt från staden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.